Novice

Koncept BMW serije 4 ima samosvoje ledvičke

Vodja BMW-jevih oblikovalcev Stephan Woerns pravi, da se trudijo nameniti vsakemu njihovemu novemu modelu samosvojo obliko motorne maske, ki so znane tudi kot ledvičke. Po osveženi seriji 7 je očitno naslednja na vrsti za dodelitev izrazito drugače oblikovane maske bodoča serija 4.

Woerns je oblikovno študijo, ki naj bi kar v 85 odstotkih odražala končno podobo serijskega modela, namreč pospremil z naslednjo razlago: “Doslej smo našim modelom namenjali motorne maske, ki so bile med seboj bolj ali manj podobne, zdaj pa smo sklenili različnim modelom nameniti drugačne interpretacije ledvičk.”

Pri konceptu serije 4 se naj bi tako zgledovali po legendarjem kupeju BMW 328 iz tridesetih let prejšnjega stoletja. Tudi ta je imel razmeroma ozki in izrazito visoki ledvički, kot jih ima najnovejša oblikovna študija. Oblikovalci pa se niso ustavili pri višini maske, ampak so se posvetili tudi podrobnostim v njeni mreži, ki ima ravno tako svojevrsten 3D vzorec. Videti je tudi, da sta ledvički na sredini spojeni v enojni okvir, kar je prav tako svež pristop k interpretaciji enega bistvenih oblikovnih elementov BMW-jev. Ledvičke so obdane s poudarjeno ozkima žarometoma v LED izvedbi, ki v konceptni podobi nimata pokrivne leče, a se bo ta do serije zelo verjetno vrnila.

Tudi sredinsko odprtino za hladilno-polnilni zrak so oblikovali na novo, pri čemer v spodnjem delu navidezno objema ledvički in tvori pri tem obliko črke U. Levo in desno od nje najdemo še agresivno oblikovana predela s preostalim delom aktivnih polnilno-hladilnih odprtin motorja.

Zadaj se tema ozkih svetil ponovi, na boku pa izstopajo poudarjena in mišičasta boka ter ravno tako sveža, še ne videna izvedba slavnega Hofmeister zaključka zadnjega bočnega okna.

Vse to naj bi drugi generaciji serije 4 dalo izrazit karakter in opazno drugačen izgled kot seriji 3, na katere tehniki bo še vedno osnovana. Po vzoru aktualne serije 8 želijo tudi serijo 4 s samosvojo in (tako BMW) bolj čustveno ter dinamično zunanjo podobo cenovno ter značajsko dvigniti nad raven trenutne generacije serije 4, istočasno pa še višje nad nivo, ki ga na trgu zaseda serija 3.

Kakorkoli že, bodoča serija 4 pripelje na trg v 2020, leto za njo pa pričakujemo tudi baterijsko-električni i4. Skupna obema bo, poleg podobe, tudi tehnika, vključno s prilagodljivo platformo, ki BMW-ju omogoča izdelavo tehnično različnih pogonskih opcij na isti montažni liniji. To pomeni, da bodo serije 4 ali gnane s klasičnim motorjem na notranje zgorevanje (bodisi z dvolitrskim štirivaljnikom ali trilitrskim šestvaljnikom) ali s priključnim hibridom, i4 pa bo na drugi strani baterijsko napajana električna izpeljanka modela. S tem bodo ponudili trgu tri avtomobile v enem, vsak kupec zase pa se bo potem lahko prosto odločil, kaj mu najbolj ustreza.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ferrari F8 Spider je F8 Tributo zgoraj brez
Audi je predstavil prestižni SQ8