Novice

BMW ostaja zvest motorjem V12 še vsaj do 2023

Medtem ko je trend umika velikih, požrešnih in umazanih motorjev na račun manjših, a podobno močnih različic motorizacij še naprej aktualen, je BMW zagotovil, da se svojemu agregatu V12 ne bo odrekel še vsaj štiri leta.


Mercedes-Benz je z najavo poslednje izpeljanke razreda S 65 Final Edition najavil, da umika iz svoje ponudbe V12 agregat, njihovi jugovzhodni sosedje pa pravijo, da mu bodo ostali zvesti še vsaj do leta 2023. Da damo tej letnici malo več konteksta: gre za leto, ko sklene svojo tržno pot aktualna generacija serije 7.

Četudi ni v tem trenutku nikakršnega zagotovila, da bo motor ostal v BMW-jevi ponudbi tudi po tem roku, je Michael Bayer, vodja pogonskih sklopov v aktualni seriji 7, zagotovil, da bodo naredili vse potrebno, da bo živel vsaj do takrat. Tudi če bo to pomenilo, da ga bo treba izdatneje nadgraditi s ciljem zagotovitve njegove emisijske ustreznosti z zahtevami zakonodaje. To so pravzaprav storili tudi v sklopu nedavno predstavljene osvežitve modela, ko so mu pritaknili filter trdih delcev. Z njimi je njegova nazivna moč padla s 609 KM na »samo še« 585 KM. Motorne zmogljivosti pač niso tisto, kar žene prodajo agregatov V12, ampak gre bolj za prestiž in  podobo o izjemnem življenjskem uspehu njihovih ponosnih lastnikov.

Christian Metzger, produktni vodja osvežene serije 7, je pri tem dodal, da so predvsem kupci s Kitajske in Bližnjega vzhoda tisti, ki, odkar so osveženo serijo 7 predstavili, vlečejo prodajo različic V12 tako močno, da proizvodnja komaj dohaja želje trga.

Mimogrede, kdor misli, da Mercedes-Benz povsem umika svoje dvanajstvaljnike iz ponudbe, se moti. Te bo ravno zaradi takšnih želja trga še naprej ponujal, a jih bo omejil na različico Mercedes-Maybach, ki nosi Nemcem še nekaj več denarja kot »navadni« Mercedes-Benzi.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops; Foto: Avtomobilizem.com)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nova generacija modela Cupra Leon tudi kot priključni hibrid
Prometna varnost v Sloveniji: manj nesreč s smrtnim izidom, a zaostajamo v trendu zniževanja