Novice

Prometna varnost v Sloveniji: manj nesreč s smrtnim izidom, a zaostajamo v trendu zniževanja

Evropska komisija je objavila statistiko prometne varnosti v preteklem letu. Zbrani podatki kažejo napredek na področju prometne varnosti v letu 2018, kljub temu pa pri Evropski komisiji opozarjajo, da bodo za nadaljnja izboljšanja potrebna konkretna dejanja.

Na cestah držav članic EU je lani umrlo manjše število ljudi kot v preteklih letih. Po podatkih iz poročila, ki so ga pri Evropski komisiji objavili v začetku aprila, naj bi bilo na evropskih cestah v letu 2018 okrog 25.100 smrtnih žrtev, kar naj bi pomenilo 21-odstotno znižanje v primerjavi z letom 2010 ter enoodstotno znižanje v primerjavi z letom 2016. Kljub navedenim številkam pa naj bi bile evropske ceste, s povprečjem 49 smrtnih žrtev na milijon prebivalcev, daleč najvarnejše tudi v svetovnem merilu.

Najboljšo statistiko na področju prometne varnosti so imele Velika Britanija, Danska, Irska in Švedska, medtem ko se je Slovenija s 13-odstotnim znižanjem nesreč z najhujšim izidom v primerjavi s prejšnjim letom, skupaj z Litvo, Bolgarijo, Slovaško in Ciprom, uvrstila v skupino držav, kjer se je število smrtnih žrtev zmanjševalo hitreje od povprečja. Na repu lestvice so se znašle Romunija, Bolgarija, Latvija in sosednja Hrvaška.

Naša država naj bi, glede na podatke iz poročila, dosegla opazen napredek na področju prometne varnosti in naj bi se s 44 smrtnimi žrtvami na milijon prebivalcev uvrščala nad evropsko povprečje na področju prometne varnosti.

Objavljene statistike pa žal razkrivajo tudi temnejšo plat evropske prometne varnosti in dejstvo, da smo še vedno daleč od želenega zmanjšanja števila smrtnih žrtev za polovico, cilja, ki so si ga v Evropski Uniji zastavili do leta 2020. Za dosego želenih rezultatov naj bi bilo, glede na trenutne podatke, potrebno v vseh državah članicah čim hitreje uvesti dodatne ukrepe v skladu s smernicami strateškega načrta za področje cestne varnosti, ki so ga evropski politiki sprejeli v maju 2018.

Avtomobilizem.com (Vir: Evropska komisija. Grafika: Evropska komisija. Foto: Saiki.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Prometna varnost v Sloveniji: manj nesreč s smrtnim izidom, a zaostajamo v trendu zniževanja"


RedBaron
5 leta 10 dni nazaj

Cca 15% zrtev prometnih nesrec v SLO ni uporabljalo varnostnega pasu. Verjetno vseh res tudi pas ne bi resil, ampak ce predpostavimo, da bi jih polovico, bi ze tukaj dosegli izboljsanje za par %… malce vec osvescanja in potem zadaj kontrola… ce se nekaterih ne prime.

Fnatic
5 leta 9 dni nazaj

Jaz ne razumem, kaj imajo vozniki s tem pasom pismu. Pa dej zapni si ga no..a ti paše, da ti piska nonstop v avtu pa opozarja na to? Ok, vtakneš samo zaklep notri. Ampak a ni čuden občutek? Js se zapeljem okoli bloka za posesat avto pa mi je že čudno, če se ne pripnem. To mora bit pač avtomatsko vse, že v podzavesti..

 
BMW ostaja zvest motorjem V12 še vsaj do 2023
Tesla in FCA v partnerstvo zaradi novih okoljskih predpisov