Novice

Bo Hispano-Suiza vstala od mrtvih?

Po več kot 50 letih mirovanja se je pravnuk enega od ustanoviteljev španske Hispano Suize odločil obuditi to znamko in jo popeljati na stara pota slave. Za kuliso ob začetku poti so izbrali letošnjo Ženevo, kjer bodo prvič pokazali luksuzni hiperšportni grantourer Carmen.

Najprej malo zgodovine. Podjetje Hispano-Suiza so leta 1904 ustanovili španska poslovneža Damián Mateu in Francisco Seix Zaya skupaj s švicarskim inženirjem Marcom Birkigtom. Podjetje je redno poslovalo vse do leta 1946, v tem času pa so izdelali več kot 12.000 zmogljivih luksuznih avtomobilov ter kar 50.000 letalskih motorjev.

V obdobju po drugi svetovni vojni so mnoge dele podjetja nacionalizirali, razdelili ali razprodali, v osnovi pa je postalo podjetje osredotočeno na letalsko industrijo., ki je danes del francoske skupine Safran Group..

Medtem ko se je Hispano-Suiza praktično povsem umaknil iz avtomobilskih voda, je družina Mateu uspela zadržati pravice do imena, pri čemer je ta zdaj v posesti člana njenega četrtega rodu. Po uspešnem prevzemu nadzora nad znamko je Miguel Mateu, sin ustanovitelja, vodil znamko, po njem pa je vajeti prevzela njegova hčer Carmen Mateu. Gospa Carmen je, tako poročajo predstavniki podjetja danes, na svoj način skrbela za ohranitev znamke v zavesti ljudi s pomočjo organizacije različnih dogodkov, razstav, konferenc, s pisanjem knjig ter objavo v različnih publikacijah. V tem času ni bilo izdelano niti eno vozilo kakršnekoli oblike. Danes vodi Hispano-Suizo njen sin in pravnuk ustanovitelja, Miguel Suqué Mateu, ki je v počastitev dela matere po njej poimenoval prvi novodobni model Hispano-Suize.

Prikladno času je Carmen električno gnan luksuzen hiperšporten grantourer. Po zagotovilih Miguela Mateuja naj bi se oblikovno močno opiral na zgodovinski model Dubonnet Xenia iz leta 1938, a bo v njem primerna količina sodobne tehnike. Zmogljiv in namensko za GT razvit električni pogonski sklop so priskrbeli španski QEV Technologies, kjer naj bi bdeli tudi nad njegovim tehničnim snovanjem in celo samo proizvodnjo.

Miguel Mateu pri opisovanju Carmen ne skopari s presežki in visokoletečimi obljubami, a takšnih smo v zadnjih letih slišali in brali že veliko, le redki pa so vse napovedano tudi dejansko uresničili. Nenazadnje je en podoben poskus Hispano Suiza že imela in sicer leta 2000 s predstavitvijo modela HS21, osnovanega na tehniki takratnega Audija R8. HS21 so kasneje leta 2001 in 2002 predstavili še v dveh konceptnih, K8 in GTS. Vsi vemo, da nobeden od njih ni uspel priti preko faze prototipa.

Avtomobilizem.com (Vir: Auto Express. Foto: Hispano-Suiza.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Aston Martin v Ženevo z novim konceptom ekskluzivne Lagonde
Tudi ženevski seznam razstavljalcev ne bo popoln