Novice

Bo osveženi BMW serije 6 GT zadnji svoje vrste?

Nemci so poleg limuzine in Touringa serije 5 predstavili tudi njuno tehnično sorodno kombilimuzinsko izpeljanko serijo 6 Gran Turismo.

Model, ki od vpeljave v proizvodnjo približno štiri leta nazaj prihaja s tekočih trakov BMW-jevega obrata v Dingolfingu (poleg serije 8 in serije 7), je tudi po prenovi obdržal vse svoje glavne zunanje mere. To pomeni, da meri v skupno dolžino še naprej 5,091 metra, da je širok 1.902 milimetra in visok 153,8 centimetrov. Enaka je ostala tudi medosna razdalja s 3,07 metra.

Je pa osvežitev prinesla s sabo zunanjo podobo, ki vleče vzporednice z osveženo serijo 5, saj sta prednja žarometa na pogled identična tistima v serijah 5. To pomeni, da sta tudi v »velikem potovalniku« opremljena izključno samo še z LED svetlobno tehniko, na seznamu doplačil pa se nahajajo BMW LaserLight žarometi z laserskim žarkom za do 650 metrov dolg nezasenčen snop. Nove so tudi pri GT-ju zadnje luči in oba odbijača.

Novosti v kabini so podobno skromne kot pri seriji 5. Razlika je, da je računalniški 12,3-palčni zaslon namesto klasičnih merilnikov v 6 GT serijsko primaknjen, pri seriji 5 pa je vsaj pri cenejših različicah na seznamu doplačil.

Za razliko od serije 5 je motorna paleta v seriji 6 GT bistveno manjša in pokriva razpon nazivnih moči od najmanj 190 KM do največ 340 KM. Ta razpon pokrivajo »samo« štirivaljni in šestvaljni agregati v podobi bencinskih 630i in 640i ter dizelskih 620d, 630d in 640d. Kot pri limuzini in Touringu serije 5 sta tudi v seriji 6 GT na voljo standardni zadnji pogon in štirikolesni xDrive.

Tudi za serijo 6 GT je knjiga naročil že odprta, prve dobave kupcem pa stečejo julija letos. In cene? BMW je, vsaj na nemškem trgu, nadgradnjo modela pospremil z nekaj višjimi cenami. Vstop v svet serije 6 GT ocenjen na najmanj 62.800 evrov oziroma 2.200 evrov več kot prej.

Upoštevajoč naslednja dejstva se človek upravičeno sprašuje, če je osvežitev modela zadnja postaja za veliki Gran Turismo. Model so zaradi slabega povpraševanja že pred časom umaknili s tržišča v ZDA in še z nekaterih drugih trgov. Njegov manjši brat, serija 3 GT, že potrjeno ne bo dobil naslednika, osveženo serijo 6 GT pa je BMW po novem umaknil tudi iz Velike Britanije.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: BMW.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Poglobitev sodelovanja v aliansi Renault – Nissan – Mitsubishi
Mercedes-Benz je predstavil še prenovljena kupe in kabriolet razreda E