Novice

Čas je za Panamero Sport Turismo

V skladu z obljubami je Panamera Sport Turismo ostala zvesta videzu, ki ga je v letu 2012 napovedal prvi koncept. Druga generacija Panamere je tako dobila dodatno karoserijsko izvedenko s povečano praktičnostjo in fenomenalnim slogom.

Razliko v videzu med običajno limuzinsko Panamero in Sport Turismom je mogoče opaziti takoj. Res je, da sta do stebrička B enaka, vendar je strešna linija najnovejše članice razpotegnjena močno nazaj in do zadka praktično ne pada. S tem so ustvarili veliko prostora za glave potnikov na zadnjih sedežih, slog Shooting Brake pa obenem prinaša večji prtljažni prostor, ki zdaj meri 520 litrov in je bistveno volj uporaben kot pri limuzini. S pomočjo podrtih sedežev lahko prtljažni prostor povečamo na 1.390 litrov.

Morda bi lahko rekli, da je različica Sport Turismo daljša, toda videz vara. S 5.049 milimetri v dolžino in 1.937 milimetri v širino ima enake mere kot Panamera, zaradi drugačne strehe pa je le 5 milimetrov višja. Kljub temu bodo na zadnji klopi udobno sedeli trije potniki.

Eden izmed bolj zanimivih elementov je zadnji aktivni usmerjevalec zraka. Kompleksen del se prilagaja hitrosti in voznim profilom s tremi različnimi nastavitvami. Za primer, pri hitrostih nad 170 kilometrov se aktivira  na kot ene stopinje, ob odprti panoramski strehi pa se avtomatsko nastavi na kot 26 stopinj ter s tem zmanjša šum vetra.

Ob uvedbi bo na voljo pet paketov – Panamera 4 Sport Turismo, Panamera 4S Sport Turismo, Panamera 4 E-Hybrid Sport Turismo in Panamera Turbo Sport Turismo. Motorno paleto začenja 2,9-litrski šestvaljni prisilno polnjen bencinski agregat s 324 kilovati moči in 550 njutnmetri navora, ki poskrbi za pospeševanje od 0 do 100 km/h v 4,2 sekundah ter je za okrogel liter bolj varčen od prejšne generacije. Na vrhu ponudbe je različica Turbo s 404 kilovati moči in 770 njutnmetri navora. Prvič se je v ponudbi znašel dizelski agregat, ki proizvede 310 kilovatov moči in 850 njutnmetrov navora. Gre za najmočnejši dizel v zgodovini znamke, ki stotico doseže v 4,5 sekundah in v povprečju na prevoženih sto kilometrov porabi 6,8 litrov goriva.

Še nekaj besed o cenah. Sport Turismo ne bo poceni, saj bo za osnovno različico Panamera 4 potrebno v Nemčiji odšteti vsaj 97.557 evrov, cene pa se bodo povzpele vse do 158.604 evrov. V Sloveniji bo zaradi neprijaznih davčnih zahtev potrebno k tem cenam dodati še kar nekaj tisočakov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Neobičajen Sbarrov koncept
Osvežitev najbolj priljubljenega križanca v Evropi