Novice

Črne skrinjice v avtonomno vozečih vozilih?

Pri nemškem ministrstvu za transport so objavili, da pripravljajo osnutek zakona, ki bo proizvajalcem vozil s sistemom vožnje z avtopilotom nalagal, da morajo biti omenjena vozila opremljena tudi s črno skrinjico.

Potem ko je preko luže prišlo do prve nesreče s smrtnim izidom, za katero naj bi bilo odgovorno (ne)delovanje avtopilota, se je še povečal pritisk javnosti na proizvajalce in regulatorje, da zagotovijo čim bolj varne pogoje avtonomne vožnje. Na predlog nemškega prometnega ministra, Alexandra Dobrindta, naj bi bodoča zakonodaja v Nemčiji določala, da bodo morali biti vozniki med funkcijo avtonomne vožnje ves čas nameščeni za volanom, da bodo lahko v primeru nepredvidenega zapleta sami prevzeli upravljanje. Proizvajalci pa bodo morali tovrstna vozila opremiti tudi s tako imenovanimi črnimi skrinjicami, ki bodo, enako kot na letalih, beležile dogodke med vožnjo. Tovrstne naprave bi lahko precej pripomogle pri raziskovanju morebitnih nesreč ter posledično pri njihovem preprečevanju v prihodnje.

Predlog zakona, ki ga je pripravilo nemško zvezno ministrstvo za transport, naj bi pričeli usklajevati z ostalimi ministrstvi že med poletjem, zato je moč pričakovati, da bo sprejet v zelo kratkem roku. Nenazadnje želijo z omenjeno regulativo pomagati tudi lastni avtomobilski industriji, ki želi v prihodnje postati vodilna globalna sila na trgu avtonomno vozečih vozil. Strokovnjaki sicer napovedujejo, da se bodo omenjena vozila bolj množično pričela pojavljati na cestah šele po letu 2020.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News Europe. Foto: Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Koenigsegg One:1 nova žrtev Nürburgringa
Za razvajene je na poti Porsche Panamera s podaljšano medosno razdaljo