Novice

Temna plat samodejne vožnje

Na Floridi je voznik Tesle S izgubil življenje v prometni nesreči, do katere je prišlo med uporabo načina Autopilot. Po navedbah Associated Press (AP) gre za prvo zabeleženo nesrečo z najhujšim izidom, ki je bila povezana s samodejno vožnjo.

Do tragične nesreče je prišlo 7. maja letos v mestu Williston (Florida), ko je v nesemaforiziranem križišču pred avtomobil Tesla S levo zavil traktor s priklopnikom.

Pri proizvajalcu so v blogu zapisali, da je avtomobil potoval v načinu Autopilot, ko mu je prečkala pot velika ploščad: “Niti sistem Autopilot niti voznik nista zaznala bele stranske površine traktorskega priklopnika na ozadju svetlo obsijanega neba, zato ni prišlo do zaviranja. Kombinacija visoko nameščenega priklopnika ter njegovega položaja preko ceste sta ustvarila izjemno redke okoliščine trčenja, zaradi katerih je Model S prišel pod priklopnik, pri čemer je njegovo dno razbilo vetrobransko steklo Modela S. Če bi Model S zadel prednji ali zadnji del priklopnika, tudi ob visoki hitrosti, bi njegov napreden varnostni sistem za primere trčenja najverjetneje preprečil resnejše poškodbe, kot se je to zgodilo v številnih podobnih situacijah.”

 

Pri Tesli so seveda užaloščeni zaradi tragične nesreče voznika, a so hkrati zapisali, da je do nje prišlo po več kot 130 milijonih prevoženih milj v načinu Autopilot ter da se bo tveganje za morebitne poškodbe še zmanjševalo, saj se delovanje sistema samodejne vožnje s časom neprestano izboljšuje. V načinu Autopilot pa se vsakič pred voznikom izpiše tudi opozorilo, da gre za javno preizkusno verzijo ter da mora med vožnjo v vsakem trenutku imeti nadzor nad dogajanjem.

Proizvajalec je, v skladu s predpisi, o dogodku obvestil nacionalno agencijo za varnost v prometu NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration), po poročanju AP pa vlada vodi preiskavo Teslinega sistema samodejne vožnje.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Trend. Foto: Tesla.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Temna plat samodejne vožnje"


radar
7 leta 9 meseci nazaj

Ivan36, ni spal ampak je igral igrico Harry Potter

xxl
7 leta 9 meseci nazaj

Kaj če mi samodejna vožnja,če moram bit pozoren na dogajanje okrog sebe? Itak sem proti temu.

Ivan36
7 leta 9 meseci nazaj

Bukselj je verjetno spal ali pa bil totalno nažgan ali pa zadrogiran, potem je pa avto kriv ?!

 
Lahko novi Citroën C3 z ekstravagantno zunanjostjo zatrese svet urbanih malčkov?
Tukaj je Alaskan, Renaultov prvi poltovornjak