Novice

Cupra Born kot uvod v popolno elektrifikacijo

Tudi pri znamki Cupra se vse bolj usmerjajo v električno prihodnost, ki naj bi se za njih pričela s predstavitvijo prvega popolnoma električnega modela Born.

Ob praznovanju tretje obletnice znamke so, poleg predstavitve modela Formentor VZ5, pripravili spletno predstavitev preko njihove virtualne platforme e-Garage ter razkrili nekaj načrtov za prihodnost. Že v drugi polovici letošnjega leta naj bi v nemškem proizvodnem obratu Zwickau pričeli s serijsko proizvodnjo električnega kombilimuzinskega modela Born, ki izhaja iz koncepta Cupra el-Born. Proizvodnja naj bi potekala sočasno s proizvodnjo Volkswagnovega modela ID.3, kupcem pa naj bi ga nameravali ponuditi preko sistema naročnin. Poganjal naj bi ga električni motor s 150 kW (204 KM), baterijski paket kapacitete 77 kWh pa naj bi omogočal do 500 km dosega z enim polnjenjem.

Vodilni mož Cupre Wayne Griffiths je poudaril, da nameravajo s tem avtomobilom prispevati k uveljavitvi elektrifikacije v Španiji in širše, njegova emocionalna športnost pa naj bi k uporabi električnih vozil pritegnila tudi mlajše generacije. Tudi to je bil eden od razlogov, da so se odločili za ponudbo na podlagi mesečne naročnine, ki naj bi vključevala uporabo in vzdrževanje, ker naj bi bil na takšen način avtomobil lažje dosegljiv tudi mlajšim populacijam. Obenem naj bi pričetek prodaje novega modela omogočil širitev znamke na ostale trge, saj naj bi bil do konca prihodnjega leta na voljo na približno 800 prodajnih lokacijah, ki naj bi vključevale tudi Mehiko, Izrael in Turčijo.

Kmalu po lansiranju prvega električnega modela Born, naj bi sledil še električni križanec, izhajajoč iz koncepta Tavascan, v duhu vsesplošne elektrifikacije pa nameravajo kupcem ponuditi še cenovno dostopnejši električni avtomobil, podobne zasnove kot Seat Ibiza.

Če Cuprini avtomobili nastajajo v sodelovanju s starševsko skupino Volkswagen, pa so se pri znamki v sodelovanju s podjetjem De Antonio Yachts iz Barcelone delno usmerili tudi v svet navtike. Sodelujejo pri razvoju in oblikovanju motornega čolna D28 De Antonio Cupra, za prihodnost pa načrtujejo še razvoj jahte s hibridnim pogonom. Univerzalnost znamke so potrdili še s predstavitvijo sodelovanja s podjetjem Wilson pri razvoju loparja za padel tenis, ki ga bo Fernando Belasteguin uporabljal na turnirjih. Za konec so predstavili še uvodnik znanstveno fantastičnega filma RPM, ki nas prestavi v leto 2101, obdobje, ko so čustva prepovedana.

Avtomobilizem.com   (Vir: Carscoops, Cupra. Foto: Cupra.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Bosch in Microsoft v skupen razvoj povezanih tehnologij
Tudi na Švedskem niso imuni na industrijsko vohunjenje