Novice

Do uvedbe avtonomnih vozil v praksi še dolga pot

Po rezultatih raziskave, ki so jo opravili pri Continentalu, je največ zaupanja v tovrstno tehnologijo na Kitajskem.

V letošnji raziskavi na temo mobilnosti, ki jo je Continental izvajal na področju Nemčije, Združenih držav Amerike, Japonske in Kitajske, so prišli do ugotovitve, da smo kljub napredku tehnologije še vedno daleč od splošne sprejetosti avtonomne vožnje in zato posledično še ni zadostnega povpraševanja po tovrstnih rešitvah.

S trditvijo, da bi bila uvedba avtonomne vožnje smiseln napredek, se je največ, kar 89 odstotkov anketirancev, strinjalo na Kitajskem, medtem ko se s to trditvijo v Nemčiji strinja 53 odstotkov in v Ameriki le še 50 odstotkov vprašanih. Podobno razmerje se je pokazalo tudi pri vprašanju bojazni pred avtonomno vožnjo, kjer je strah prisoten pri 62 odstotkih vprašanih v Nemčiji in 77 odstotkih v ZDA. Na Kitajskem je strah prisoten le še pri 28 odstotkih testne populacije.

Tudi zaupanje v zanesljivost delovanja avtonomnih sistemov je na Kitajskem precej večje kot v Nemčiji in ZDA, saj se je s trditvijo:”Ne verjamem v zanesljivost delovanja” strinjalo 40 odstotkov Kitajcev, v primerjavi s 57 odstotki vprašanih v Nemčiji in 77 odstotki Američanov. Zanimivo je predvsem to, da so Američani v primerjavi z rezultati raziskave, izvedene pred petimi leti, zaupanje v avtonomne tehnologije v dobršni meri izgubili, eden od razlogov za to pa je najverjetneje tudi odmevna nesreča samodejnega vozila podjetja Uber. Nasprotno se je na Kitajskem stopnja zaupanja v avtonomne tehnologije v obdobju zadnjih petih let zvišala.

Glede na rezultate raziskave bi uvedba avtonomne vožnje svoj razcvet najprej doživela na Kitajskem, na evropskih in ameriških tleh pa bi bilo potrebno najti pravilen pristop in tehnologije prihodnosti predstaviti na način, da bo splošna sprejetost avtonomnih tehnologij in zaupanje vanje na višjem nivoju.

Avtomobilizem.com (Vir: Continental, Autoblog. Foto: Volvo, Waymo.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Do uvedbe avtonomnih vozil v praksi še dolga pot"


xxl
5 leta 3 meseci nazaj

Logične ugotovitve, glede na to, da so Kitajci vajeni “visoke varnosti”, ki jo skrbno izvaja komunistična partija, za razliko od zahodne demokracije, kje je “vse dovoljeno”, posledično je terorizem vsakdanji pojav.

 
Kia v prihodnosti tudi z umetno inteligenco
Lastniki Porschejevih klasik bodo lahko mirneje spali