Novice

Toyota je predstavila samovozeči koncept e-Palette in novo povezavo ponudnikov storitev

Toyota e-Palette ni le nova samovozeča platforma s številnimi možnostmi uporabe, temveč ima osrednjo vlogo v partnerstvu ponudnikov najrazličnejših storitev, kot so dostava paketov, hrane, potujoče trgovine ali prevozi na zahtevo.

Že nekaj časa postaja jasno, da proizvajalci avtomobilov ne izdelujejo le sredstev za zagotavljanje mobilnosti, temveč vse pogosteje nudijo tudi povezane storitve.

Naslednji korak v tej smeri predstavlja tudi novi koncept e-Palette, ki ga je na sejmu zabavne elektronike CES v Las Vegasu v svojem uvodnem govoru najavil Akio Toyoda, predsednik Toyota Motor Corporation: “Avtomobilska industrija je sredi izjemno dramatičnega obdobja sprememb, v katerem prihaja do znatnega napredka na področjih elektrifikacije, povezljivosti in avtomatizirane vožnje. Toyota ostaja zavezana izdelavi še boljših avtomobilov. Prav tako pomembno pa je, da razvijamo rešitve na področju mobilnosti, ki so v življenju v pomoč vsem posameznikom, ter prevzemamo svojo vlogo v ustvarjanju še boljše družbe za naslednje stoletje in kasneje. To razkritje predstavlja velik korak v naši evoluciji v smeri trajnostne mobilnosti ter prikazuje našo stalno širitev s področja tradicionalnih avtomobilov in tovornjakov na ustvarjanje novih vrednosti, med katerimi so storitve za potrošnike.”

Platforma za zagotavljanje storitev mobilnosti e-Palette je ključna za razvoj rešitev, ki bodo podjetjem v partnerstvu omogočala boljše zagotavljanje storitev potrošnikom. Med partnerji, ki bodo sodelovali pri načrtovanju, preverjanju ter konceptih prihodnje rabe vozila, so ob Toyoti in Mazdi trenutno še Amazon, DiDi, Pizza Hut in Uber.

Koncept e-Palette je povsem avtomatizirano baterijsko vozilo nove generacije, ki bo tako po velikosti* kot po lastnostih prilagodljivo najrazličnejšim poslovnim potrebam. Partnerjem nudi odprt dostop do vmesnika za nadzor ter nabor programskih orodij, ki omogočajo namestitev lastnih rešitev. V vozilu pa bo tudi po namestitvi partnerjevega sistema avtomatizirane vožnje (kot zadnja varnostna kontrolna točka za zagotavljanje pravilnega delovanja) delovala Toyotina tehnologija Guardian.

Prilagodljivo zasnovo koncepta e-Palette naj bi partnerji lahko uporabili na primer za potujoče trgovine, dostavo paketov, hrane ali zagotavljanje prevozov na zahtevo. Prve preizkuse primernosti naj bi že v letu 2020 med drugim opravljali v ZDA, svojo vlogo pa naj bi samovozeča platforma dobila tudi na Olimpijskih in Paraolimpijskih igrah v Tokiu leta 2020.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Toyota.)

*Predvidoma v treh velikostih od cca 4-7 m dolžine; koncept na CES: 4.800 mm dolžine, 2.000 mm širine in 2.250 mm višine.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Hyundai Nexo za mobilnost in pomoč v gospodinjstvu
Fisker EMotion je luksuzna električno gnana limuzina