Novice

Samsungu uspel preboj na področju tehnologije baterij

Čeprav po mnenju poznavalcev baterije s tehnologijo elektrolita v trdnem stanju še nekaj let ne bodo primerne za vsakdanjo uporabo, pa naj bi pri Samsungu naredili pomemben korak naprej pri razvoju te tehnologije.

Skupini Samsungovih raziskovalcev iz inštituta SAIT (Samsung Advanced Institute of Technology) naj bi uspel pomemben preboj na področju razvoja baterij s tehnologijo elektrolita v trdnem stanju, s katerimi naj bi se doseg električnih vozil približal tistemu, ki smo ga vajeni pri uporabi avtomobilov s klasičnim pogonom. Baterije s tovrstno tehnologijo naj bi imele večjo energijsko gostoto, omogočale naj bi hitrejše polnjenje, obenem pa naj bi bile tudi bolj varne v primerjavi z litij-ionskimi baterijami, ki so trenutno v uporabi.

Čeprav mnogi strokovnjaki s tega področja pričetek uporabe baterij s tovrstno tehnologijo napovedujejo šele za drugo polovico desetletja, pa pri Samsungu verjamejo, da so zelo blizu odkritja, ki naj bi omogočilo njihovo skorajšnjo uporabo. V japonski znanstveni reviji Nature Energy so že objavili prve podrobnosti prototipa baterije, katere tehnologija sloni na uporabi kompozitne plasti srebra in ogljika (Ag-C), kar povečuje njeno kapaciteto, omogoča daljšo življenjsko dobo in večjo varnost ob uporabi. S pomočjo tanke kompozitne plasti (debeline 5µm) jim je uspelo zmanjšati debelino anode ter povečati energijsko gostoto do 900 Wh / L. Velikost takšnega baterijskega paketa naj bi bila približno polovico manjša od litij-ionskega paketa primerljive kapacitete, kakršni so v uporabi v električnih avtomobilih sedanjosti in naj bi zdržala okoli 1000 polnilnih ciklov.

Z enim polnjenjem novega baterijskega paketa s tehnologijo elektrolita v trdnem stanju naj bi bilo v teoriji možno prevoziti do 800 km. Trenutno ima med električnimi avtomobili največji doseg Teslin Model S, ki v najzmogljivejši različici omogoča dobrih 600 km dosega z enim polnjenjem.

Po besedah Dongmin Ima, predstojnika laboratorija za razvoj baterij nove generacije, naj bi njihovo odkritje predstavljalo osnovo za varnejše in zmogljivejše baterije prihodnosti, njegova ekipa pa bo še naprej nadaljevala z razvojem tovrstnih tehnologij in materialov, ki naj bi omogočili razvoj baterij za električna vozila.

Avtomobilizem.com (Vir: Samsung, Autoblog. Foto: Samsung, Nick Birse.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kampiranje pod Mercedesovo zvezdo z novim potovalnikom Marco Polo Activity
Eko sklad znižuje spodbude za nakup električnih vozil