Novice

Nemčija z višjimi spodbudami za nakup elektrificiranih vozil

Nemška vlada se je odločila za povečanje finančne spodbude kupcem električnih vozil z namenom hitrejše tranzicije k uvedbi čistejših tehnologij v prometu.

S predstavniki avtomobilske industrije so se dogovorili, da program subvencioniranja, t.i. bonus za okolje, podaljšajo do leta 2025 ter dvignejo vrednost finančnih spodbud. Kupci električnih avtomobilov naj bi namesto sedanjih 4.000 evrov po novem dobili 6.000 evrov, kupcem hibridnih vozil pa naj bi se subvencija zvišala s sedanjih 3.000 evrov na 4.500 evrov. Polovico stroškov subvencije naj bi krila država, medtem ko naj bi drugo polovico pokrivali avtomobilski proizvajalci.

Tovrstni ukrepi naj bi pripomogli k lažjemu uresničevanju načrtov nemške vlade o uvedbi električnih vozil, do leta 2030 pa so si zastavili cilj, da bo po nemških cestah vozilo 10 milijonov električnih vozil. Obenem bi to pomenilo tudi zagotovilo za lažji obstoj nemških avtomobilskih proizvajalcev v konkurenci ameriških in kitajskih podjetij. Nemčija je za Norveško trenutno drugo največje tržišče za električne avtomobile na območju Evrope.

V začetku novembra je podjetje Volkswagen sicer že pričelo s proizvodnjo njihovega prvega električnega modela ID.3, ki naj bi bil kupcem na voljo za okoli 30.000 evrov, novo dogovorjene subvencije pa bi to ceno znižale na 24.000 evrov. V proizvodnem obratu v nemškem mestu Zwickau naj bi že prihodnje leto proizvedli 100.000 enot, do leta 2021 pa naj bi proizvodnjo zvišali na 330.000 enot letno.

Medtem ko je za električni ID.3 zanimanje izrazilo že preko 35.000 kupcev, naj bi, po besedah premierke Angele Merkel, do leta 2035 država vložila 3,5 milijarde evrov v postavitev polnilne infrastrukture, tako da naj bi bilo do leta 2030 na območju Nemčije na voljo že več kot milijon polnilnih mest.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kljub združitvi naj bi PSA in FCA ohranili celoten nabor znamk
Peugeot e-Expert je električno gnan lahki dostavnik skupine PSA