Novice

Električna Ampera-e z več kot 500 kilometri dosega

Iz Rüsselsheima prihajajo spodbudne novice za vse, ki imajo strah pred premajhnim dosegom električnih vozil. Oplovi Ampera-e so namreč na novem evropskem voznem ciklu NEDC pripisali uradni doseg 520 kilometrov.

To je mogoče zahvaljujoč veliki litij-ionski bateriji s kapaciteto 60 kWh, ki se obenem v 30 minutah polnjenja na javni 50-kilovatni hitri polnilnici napolni za naslednjih 150 kilometrov. Dodatno so pri Oplu električno vozilo skeptikom približali z osemletno (do 160.000 kilometrov) garancijo baterijskega sklopa. Sočasno se je Ampera-e dokazovala na voznem ciklu WLTP (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure), ki je bistveno krajši in se je doseg v povprečju gibal okoli 380 kilometrov.

Ampera-e ima v rokavu seveda tudi druge adute. Njen elektromotor proizvede 150 kilovatov moči in nudi 360 njutnmetrov navora, kar zadostuje za šprint od 0 do 100 km/h v 7,3 sekundah, 50 km/h pa doseže v 3,2 sekundah. Če vas skrbi, kako prehitevati druga vozila z Ampero-e, so pri Oplu pripravili odgovor tudi na to vprašanje. Brezemisijska kombilimuzina potrebuje od 80 do 120 km/h le 4,5 sekunde ter pospešuje do elektronsko omejene najvišje hitrosti 150 km/h. Maksimalno hitrost so omejili zaradi varovanja baterije, ki bi se pri višjih hitrostih prehitro izpraznila.

Če vas zanima nakup, boste morali nekoliko počakati, saj bo spomladi zapeljala le na norveške, nemške, nizozemske, francoske in švicarske ceste. Ostale države bodo sledile šele kasneje, proti koncu letošnjega leta ali na začetku prihodnjega leta, točen časovni okvir za posamezen države pa zaenkrat ni znan. Proizvodnja bo stekla v obratu General Motorsa Orion v Michiganu, kjer bodo hkrati izdelovali enojajčnega dvojčka, Chervoleta Bolt.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor1. Foto: Opel.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Električna Ampera-e z več kot 500 kilometri dosega"


 
Poklon legendi: BMW 2002
Z združitvijo Opla in PSA bi nastal drugi največji avtomobilski evropski koncern