Novice

Električna in vodikova prihodnost Hyundaievih modelov N

Hyundai je predstavil koncepta, ki ponujata vpogled v prihodnost njihovih športnih modelov z oznako N.

Hyundai je pod okriljem športne znamke N pripravil koncepta RN22e in Nvision 74 kot vizijo Hyundaijeve športne ponudbe v prihodnosti.

Koncept RN22e ja zasnovan na osnovi električne platforme E-GMP in po oblikovni zasnovi spominja na pravkar razkrito električno limuzino Ioniq 6. Njegov športni značaj poudarjajo širši odbijači in zadnji usmerjevalnik zraka, za zmogljivosti pa bo poskrbel pogonski sklop z dvema električnima motorjema. Sistemska moč obeh motorjev je 430 kW ob 740 Nm navora, energijo pa bo zagotavljal baterijski paket kapacitete 77,4 kWh z možnostjo hitrega polnjenja po zaslugi 400-/800-voltne arhitekture, ki jo omogoča platforma E-GMP. Čeprav smo pri večini električnih modelov vajeni elektronsko omejene najvišje hitrosti, tokrat ni tako, saj naj bi koncept zmogel preko 250 km/h.

Korak v čistejšo prihodnost športnih modelov korejske znamke je tudi koncept N Vision 74, pri katerem naj bi kot navdih uporabili videz koncepta Hyundai Pony Coupe iz leta 1974, ki ga je oblikoval Giorgetto Giugiaro. Osnovno formo skoraj pet metrov dolgega koncepta (4,952 m) so seveda aerodinamično nadgradili ter s širšimi odbijači poskrbeli za športni poudarek. Pogon zagotavljata električna motorja sistemske moči preko 500 kW z več kot 900 Nm navora. Oba motorja sta nameščena zadaj, kar omogoča napredno vektorsko porazdelitev navora na zadnji kolesni par. Energijo zagotavlja baterijski paket kapacitete 62,4 kWh, ki že v osnovi ponuja spodoben doseg, njeno zmogljivost pa dopolnjuje vodikova gorivna celica z močjo 85 kW, ki z vodikom iz 4,2-kilogramskega rezervoarja omogoča hitro polnjenje brez potrebe po priključitvi na polnilnico. Skupni doseg naj bi znašal več kot 600 km, podobno kot pri konceptu RN22e pa tudi tukaj niso elektronsko omejili najvišje hitrosti, ki sega preko 250 km/h.

Predstavljena koncepta naj bi bila zasnovana predvsem z namenom preizkušanja novih tehnologij in najverjetneje ne bosta ugledala serijske proizvodnje, bodo pa pridobljeno znanje s pridom uporabili v prihodnosti. A kljub temu ljubitelji električnih pogonov in znamke Hyundai ne bodo prikrajšani za športne užitke, saj naj bi pri korejski znamki že prihodnje leto predstavili športno različico modela Ioniq 5 –  Ioniq 5 N.

Avtomobilizem.com (Vir: Hyundai, Autoblog. Foto: Hyundai.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Razkrit nov član Hyundaijeve družine Ioniq
Aston Martin do dodatnih sredstev s pomočjo savdskega investicijskega sklada