Novice

Razkrit nov član Hyundaijeve družine Ioniq

Hyundai je na digitalni premieri predstavil električno limuzino Ioniq 6, ki prestavlja mejnike električne mobilnosti.

Hyundai Ioniq 6 je zmogljiva električna limuzina, ki dopolnjuje električno paleto korejskega avtomobilskega proizvajalca in dviguje letvico morebitnim tekmecem. Zasnovan je na električni platformi E-GMP in ob 4,855 m dolžine, 1,880 m širine ter 1,495 m višine z medosno razdaljo 2,950 m ponuja dinamično kombinacijo udobja in zmogljivosti, saj naj bi omogočal preko 610 km dosega z enim polnjenjem.

Zunanjost je skladna z oblikovalsko filozofijo Emotional Efficiency in temelji na prečiščenih linijah podrejenih aerodinamiki, ki pripomore k učinkovitemu izkoristku električnega pogonskega sklopa. Pri Hyundaiu naj bi oblikovalske prijeme, izkoriščene pri električnih modelih Ioniq 5 in Ioniq 6, uporabili tudi v prihodnosti.

Sodoben in drzen pristop so oblikovalci uporabili tudi pri zasnovi prostorne notranjosti. Za podajanje informacij in upravljanje različnih funkcij avtomobila bo skrbela digitalna instrumentna plošča z 12-palčnim zaslonom v kombinaciji s prav tako 12-palčnim zaslonom informacijsko-multimedijskega sistema, ki bo poleg povezljivosti s sistemoma Android Auto in Apple CarPlay ter možnostjo brezžičnih posodobitev ponujal vrsto funkcionalnosti, prilagojenih električnemu značaju avtomobila. Izbira materialov poudarja prestiž, udobje in dobro počutje pa zagotavljajo novi sedeži, ambientalna osvetlitev ter zvočni sistem Bose. Varno vožnjo bo podpirala vrsta asistenčnih sistemov nove generacije Hyundai SmartSense, ki med drugim vključujejo pomočnika za vožnjo po avtocesti in pametni regulator hitrosti ter sisteme za preprečevanje trkov in prikaz okolice avtomobila.

Vseh pogonskih opcij novega Ioniq 6 še ne razkrivajo, najverjetneje pa bo v osnovni različici na voljo električni pogonski sklop s 160 kW (218 KM) in zadnjim pogonom, ki naj bi v povprečju porabil 14 kWh na sto prevoženih kilometrov. Še več zmogljivosti bo ponujal pogonski sklop z dvema električnima motorjema (239 kW/325 KM in 605 Nm), ki bo ob štirikolesnem pogonu omogočal pospešek iz mirovanja do 100 km/h v 5,1 s. Električno energijo bo, glede na potrebe kupcev, lahko zagotavljala baterija s 53 kWh, še daljši doseg pa bo možen ob izbiri baterije s 77,4 kWh. Opcijsko bo ob uporabi dodatnih pretvornikov moč električno energijo iz baterije uporabiti tudi za napajanje različnih naprav. Hitro polnjenje bo lahko potekalo na polnilnih mestih s 400- ali 800-voltno arhitekturo z največjo močjo do 350 kW, polnjenje baterije med 10 in 80 odstotki napolnjenosti pa bo trajalo približno 18 minut.

S proizvodnjo novega Ioniq 6 naj bi pričeli v tretjem četrtletju letošnjega leta, prvi primerki pa bi, čeprav točen datum prihoda na trg še ni razkrit, lahko prišli v prodajne salone proti koncu leta.

Avtomobilizem.com (Vir: Hyundai, Carscoops. Foto: Hyundai.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Novi Mercedes-Benz GLC že v Sloveniji
Električna in vodikova prihodnost Hyundaievih modelov N