Novice

Aston Martin do dodatnih sredstev s pomočjo savdskega investicijskega sklada

Prihodnost britanske znamke ponovno postaja svetlejša s pomočjo sredstev investicijskega sklada iz Savdske Arabije.

Investicijski sklad Public Investment Fund (PIF) iz Savdske Arabije bo na podlagi sklenjenega dogovora v znamko Aston Martin vložil 78 milijonov britanskih funtov (93 milijonov evrov) denarnih sredstev v zameno za 16,7-odstotni delež Aston Martina, predstavniki sklada pa naj bi prevzeli tudi dva sedeža v upravnem odboru britanskega podjetja. Aston Martin bo posledično s kombinacijo investicije sklada PIF in prodajo pravic prednostnega nakupa skupno pridobil 773 milijonov evrov svežega kapitala, ki naj bi omogočal poslovanje in razvoj znamke v prihodnosti.

Največji, 18,3-odstotni delež Aston Martina še naprej ostaja v rokah kanadskega milijonarja Lawrenca Strolla in konzorcija Yew Tree Overseas Limited, delež Mercedes-Benza pa se bo po prodaji pravic prednostnega nakupa zmanjšal s sedanjih 11,7 na 9,7 odstotka, a naj bi, po nekaterih informacijah, dodatno investirali še 67 milijonov evrov.

Aston Martin se sicer že dalj časa ubada s finančnimi težavami, ob letošnjem padcu vrednost njihovih delnic v višini skoraj 73 odstotkov pa imajo trenutno 957 milijonov britanskih funtov (1,14 milijarde evrov) dolga. Novo pridobljena sredstva nameravajo poleg vlaganja v razvoj uporabiti tudi za delno poplačilo dolgov.

Po besedah predsednika upravnega odbora Astona Martina Lawrenca Strolla je dogovor, sklenjen s Savdijskim skladom nov uspeh in zagon na evolucijski poti znamke Aston Martin, saj omogoča poslovanje in poplačilo starih dolgov. Pri britanski znamki so sicer nedavno zavrnili ponudbo v višini 1,3 milijarde funtov (1,55 milijarde evrov), ki je prišla s strani skupine v kateri sta kitajski podjetji Geely in Investindustrial ter konzorcij Atlas Consortium, saj naj bi bila slaba za obstoječe delničarje.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Aston Martin. Foto: Aston Martin.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Električna in vodikova prihodnost Hyundaievih modelov N
Škoda s prvo skico notranjosti novega koncepta Vision 7S