Novice

Električni Toyotin Proace Verso

Toyotina ponudba električnih avtomobilov je bogatejša za kombinirano vozilo srednje velikosti Proace Verso Electric.

Električna različica Toyotinega kombiniranega vozila bo na voljo v treh različnih dolžinah ter štirih izvedenkah, poimenovanih Combi, Shuttle, Family in VIP. Ob različnih kombinacijah dolžin in opreme bo namenjena prevozu najmanj 5 in največ 9 oseb.

Zunanjost električne različice se sicer, razen po oznakah in odprtini za polnjenje, ne razlikuje bistveno od že znanih klasično gnanih modelov. Značilnost pogona nam razkrije pogled pod motorni pokrov ter na voznikov delovni prostor s prilagojenim videzom merilnikov. Izbira različnih načinov vožnje poteka s pomočjo stikala E-toggle, s katerim bo možno izbirati tudi jakost regeneracije ob zaviranju.

Za udobno in prijetno vožnjo bodo kot del standardne opreme  na voljo ogrevani sedež in multimedijski sistem s 7-palčnim zaslonom na dotik, medtem ko bo potrebno za navigacijo in samodejno klimatsko napravo doplačati. Del standardne opreme bodo med drugim še brezkontaktni ključ, električna parkirna zavora in električno zložljiva zunanja ogledala.

Osnova pogonskega sklopa je električni motor moči 100 kW z 260 Nm navora, ki sicer ne omogoča dirkaških užitkov, kljub temu pa zadostuje za suvereno pospeševanje do elektronsko omejene najvišje hitrosti 130 km/h. Baterije so nameščena na dnu vozila, na voljo pa bosta paketa baterij dveh kapacitet. Šibkejši (50 kWh) naj bi zadostoval za do 230 km dosega z enim polnjenjem, medtem ko naj bi zmogljivejši paket baterij (75 kWh) omogočal do 330 km dosega (WLTP).

Ne glede na izbrano različico bo za polnjenje vselej na voljo standardni 7,4 kW polnilnik, ki ga bo ob doplačilu možno nadgraditi z močnejšim (11 kW). Omogočeno bo tudi polnjenje na hitrih polnilnih točkah z močjo do 100 kW, kjer bo 50 kWh baterija napolnjena v približno pol ure, baterija kapacitete 75 kWh pa bo do napolnjenosti potrebovala okoli 45 minut.

Varnost bodo zagotavljali  sistemi Toyota Safety Sense, ki med drugim vključujejo opozorilo pred nenamerno menjavo voznega pasu in vozili v mrtvem kotu, sistem za zaščito pred trkom z zaznavo pešcev, sistem za prepoznavanje prometnih znakov in tempomat. V višjih paketih opreme bodo na voljo tudi sprednji in zadnji parkirni senzorji ter 180-stopinjska kamera za pomoč pri vzvratni vožnji.

S prodajo električnega modela Toyota Proace Verso Electric naj bi v Evropi pričel že v tem mesecu, prve dobave pa pričakujejo v marcu prihodnjega leta. Pri slovenskem zastopniku znamke ga pričakujejo v letu 2022.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Električni Toyotin Proace Verso"


wildbliw
3 leta 5 meseci nazaj

Cena pa skrivnost. Po vsej verjetnosti bo šla daaaaleč čez 50k€, gotovo tudi čez 60 in po vsej verjetnosti čez 70k€. V tem segmentu še ni prave konkurence.

 
Nissan je vložil odškodninsko tožbo proti Carlosu Ghosnu
Velika Britanija bo prepovedala klasične bencinske in dizelske pogonske sklope že z letom 2030