Novice

Velika Britanija bo prepovedala klasične bencinske in dizelske pogonske sklope že z letom 2030

Premier Boris Johnson je v kolumni za Financial Times potrdil govorice, ki so že nekaj časa krožile v javnosti. Z letom 2030 bo v Veliki Britaniji stopila v veljavo prepoved prodaje novih vozil z vgrajenim izključno bencinskim ali dizelskim motorjem z notranjim zgorevanjem.

Napoved britanskega premierja ponovno pospešuje prehod na (danes še) alternativne pogonske vire vozil. Po prvotnem načrtu je bila prepoved klasičnih bencinskih in dizelskih pogonskih sklopov načrtovana za leto 2040, v začetku letošnjega leta pa so jo v sklopu okoljske konference COP26 premaknili v leto 2035, ko naj bi  se zaključila tudi prodaja novih hibridnih vozil.

Na britanske ceste naj bi po letu 2030 pripeljali v kombinaciji z motorjem z notranjim zgorevanjem le še novi hibridni osebni avtomobili in dostavniki, ki bodo brez lokalnih emisij lahko prepeljali relativno dolgo razdaljo, pri čemer še to zgolj v prehodnem obdobju do leta 2035. Koliko natančno znaša električna avtonomija zaenkrat ostaja odprto vprašanje, predvidevamo pa, da Johnson govori o dosegu priključnih hibridov. Po Johnsonovem svežem zapisu naj bi britanska vlada v električna vozila ter z njimi povezano proizvodnjo baterij in infrastrukturo investirala več kot 2,8 milijard funtov.  Prehod na alternativne pogonske vire vozil je del načrta t.i. zelene industrijske revolucije, ki so jo v vladi strnili v deset glavnih točk.

V letošnjem letu je bilo v Veliki Britaniji registrirano skupaj 75.946 novih električnih vozil, kar znaša 5,5 % celotne prodaje.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: vlada VB.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Velika Britanija bo prepovedala klasične bencinske in dizelske pogonske sklope že z letom 2030"


skyliner
10 dni 13 ur nazaj

…itak. Še v Nemčiji je skokovito narasla prodaja EV (ko v isti koš vržejo vse).

Firediver
10 dni 16 ur nazaj

Če bodo tudi to izpeljali v podobni maniri kot brexit, se ni bati za izvedbo do datuma. Ker ne bo izvedeno niti v 2. podaljšku…

whitee
11 dni 9 ur nazaj

Bučke. Razen če pod to spadajo tudi razni blagi hibridi, drugače ne vidim, kako bi to lahko bilo izpeljano.

 
Električni Toyotin Proace Verso
Winkelmann ob Bugattiju prevzema še vodenje Lamborghinija