Novice

EU zamika glasovanje o prepovedi klasičnih pogonov v 2035

Nemčija je v praksi implementirala svoj vpliv na politiko EU, saj so dosegli zamik glasovanja o popolni prepovedi prodaje novih vozil z motorjem na notranje zgorevanje od leta 2035. Med argumenti so izpostavili tudi potencialni dvig stroškov in izgubo delovnih mest.

Glasovanje o popolni prepovedi prodaji avtomobilov z motorjem na notranje zgorevanje je bilo v Evropskem svetu predvideno za 7. marec, a so ga konec prejšnjega tedna uradno odpovedali. Potem ko so predstavniki Nemčije in Italije odločno izrazili svoje nasprotovanje regulativi v obstoječi obliki ter med drugim želeli doseči izjemo za vozila, ki bi uporabljala podnebno nevtralna sintetična goriva, so se namreč karte očitno ponovno premešale.

Predstavnik Švedske, ki trenutno predseduje EU, je po odpovedi glasovanja v pojasnilu dejal, da se bodo poslanci držav k temi vrnili ob primernem času.

V nezavezujočem delu zakonodaje EU je sicer zapisano, da naj bi Komisija pripravila predlog za prodajo vozil s klasičnimi motorji, ki bi uporabljala ogljično nevtralna sintetična goriva, če bi bilo to v skladu s podnebnimi cilji. A je nemško ministrstvo za promet želelo jasnejša zagotovila še pred dokončnim glasovanjem.

Del nemške politike sicer že dlje časa opozarja na odprta vprašanja načrtovane prepovedi prodaje novih vozil z motorji na notranje zgorevanje, predvsem v povezavi z možnostjo omilitve ukrepov ob uporabi sintetičnih e-goriv. Da pa si v tem pogledu niso enotni, kaže tudi uradno stališče njihovega ministrstva za okolje pod vodstvom Steffi Lemke iz stranke Zelenih, ki meni, da bi Nemčija morala vztrajati pri potrditvi dogovora članic EU. Podobno tudi s strani nekaterih nemških avtomobilskih proizvajalcev po najnovejših dogodkih v medije prihajajo mnenja, da prelaganje odločitve v industrijo vnaša dodatno negotovost.

Z odlogom glasovanja so bili sicer zadovoljni tudi predstavniki Italije, ki so predhodno napovedali, da ne nameravajo podpreti regulative v obstoječi obliki. Minister za energetiko Gilberto Pichetto Fratin je povedal, da je njihovo stališče povsem jasno: električni avtomobili ne morejo biti edina rešitev za prihodnost, obnovljiva goriva pa bi morala biti obravnavana kot enako sprejemljiva ogljično nevtralna alternativa.

Avtomobilizem.com (Vir: Guardian, Motor1. Foto: zaslonski posnetek Evropski svet.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "EU zamika glasovanje o prepovedi klasičnih pogonov v 2035"


jack86
1 leto 22 dni nazaj

Švedi bi najraje prehiteli še sami sebe 😀

 
Vrača se legendarna AC Cobra
Mercedes-Benz uvaja nov način plačevanja