Novice

Evropski parlament pomislekom navkljub podprl program zmanjšanja emisij

Poslanci so pritrdili 100-odstotnemu zmanjšanju emisij ogljikovega dioksida pri novih vozilih do leta 2035.

Odločitev posledično pomeni konec prodaje novih vozil z bencinskimi ali dizelskimi motorji, vključno s hibridnimi in priključno-hibridnimi modeli po letu 2035. Poleg tega so sprejeli načrt 55-odstotnega zmanjšanja emisij CO2 do leta 2030 pri novih modelih osebnih vozil ter 50-odstotnega znižanja emisij pri prodaji lahkih gospodarskih vozil, po letu 2035 pa bodo morala imeti vsa nova vozila, namenjena prodaji v državah Evropske unije, pogonske sklope, ki ne proizvajajo lokalnih emisij. Trenutno postavljene cilje naj bi ponovno ocenili čez štiri leta, ko naj bi upoštevali tudi tehnološki napredek, ki je bil v tem času dosežen na področju.

Odpustke v zvezi z vmesnimi cilji zmanjšanja emisij so si izborili butični proizvajalci, kot sta Ferrari in Lamborghini, a bodo tudi ti morali do leta 2035 izpuste svojih modelov uskladiti z novimi zahtevami. Po najnovejših informacijah prepoved ne bo zajemala prodaje vozil z motorji na sintetična goriva brez ogljikovih emisij, saj naj bi se tudi italijanski minister Roberto Cingolani strinjal z nemškim predlogom, ki naj bi omogočal nadaljnji obstoj motorjem na notranje zgorevanje.

Posledično se ponovno odpira vprašanje polnilne infrastrukture in dostopa do alternativnih goriv, kar poudarjajo tudi pri evropskem združenju avtomobilskih proizvajalcev ACEA. V izjavi za javnost izpostavljajo, da bo imela sprejeta odločitev vpliv na celotno ekonomijo Evropske unije in ne le na avtomobilsko industrijo.

Pri združenju ACEA ponovno pozivajo k čim hitrejši vzpostavitvi ustrezne polnilne infrastrukture, ki predstavlja temelj tranzicije k električni mobilnosti. Poudarjajo, da bo avtomobilska industrija prispevala svoj delež k doseganju cilja ogljične nevtralnosti v Evropi do leta 2050, vendar se morajo predstavniki oblasti zavedati osnovnih predpogojev. Po besedah predsednika združenja ACEA in izvršnega predsednika znamke BMW Oliverja Zipseja tokratna odločitev evropskih poslancev ponovno odpira pomembna vprašanja v zvezi s tem, kako bo Evropa zagotovila strateški dostop do osnovnih virov, ki so potrebni za nemoteno uvedbo električne oziroma brezogljične mobilnosti.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, ACEA. Foto: ACEA.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Evropski parlament pomislekom navkljub podprl program zmanjšanja emisij"


emozul
1 leto 9 meseci nazaj

Prokleta badna politična.

 
Jaguar s smelimi načrti v električno prihodnost
C4 X in ë-C4 X dvigujeta merila Citroënove ponudbe