Novice

Evropska politika usklajena glede vprašanja novih obveznih varnostnih sistemov po letu 2022

Evropska komisija pozdravlja politični dogovor, ki so ga dosegle evropske institucije z namenom povečanja varnosti na cestah ter predstavlja naslednji korak k implementaciji sprejetega pravilnika.

Pretekli mesec smo že pisali o sprejetju novega pravilnika o uvedbi nekaterih varnostnih tehnologij, ki naj bi postale obvezen del serijske opreme novih vozil. Od maja 2022 naj bi bilo v vseh novih avtomobilih, prodanih na območju EU, obveznih devet sistemov za povečanje varnosti.

Avtomobilski proizvajalci bodo tako morali kot del serijske opreme v avtomobile vgrajevati napredni samodejni sistem zaviranja v sili (AEB) skupaj s sistemom signalizacije pri zaviranju in zaustavitvi v sili, opozorilni sistem ob spremembi voznega pasu ter pametni sistem za nadzor hitrosti. Obenem pa naj bi postala obvezna tudi kamera oziroma tipala za pomoč pri vzvratni vožnji ter sistemi za zaznavanje voznikovega psihofizičnega stanja, osredotočenosti na vožnjo in alkoholna ključavnica, medtem ko bo potek vožnje, skupaj s parametri vozila beležil snemalnik.

Zabeleženi podatki naj bi bili v pomoč pri lažji razjasnitvi in rekonstrukciji okoliščin prometnih nesreč in naj bi se po določenem časovnem intervalu prepisovali z novimi, omogočena pa naj bi bila tudi anonimnost voznika in informacij o vozilu.

Največ polemik je bilo v zvezi z obveznim pametnim sistemom za nadzor hitrosti, ki naj bi ob pomoči sistema GPS in prepoznave prometnih znakov opozarjal voznika in po potrebi omejil moč motorja, kljub temu pa naj bi še vedno obstajala možnost preklica omejitve sistema.

Po zadnjih predstavljenih načrtih bi morala biti vsa novo zasnovana vozila po letu 2022 serijsko opremljena z zgoraj omenjenimi sistemi, medtem ko so za prilagoditev obstoječih modelov ta rok podaljšali do leta 2024.

Avtomobilizem.com  (Vir: Autoblog, Evropska komisija. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Evropska politika usklajena glede vprašanja novih obveznih varnostnih sistemov po letu 2022"


5 leta 29 dni nazaj

Kaj pa blokada klicev z mobilca – razen pri ugasnjenem motorju?

Firediver
5 leta 27 dni nazaj

A niti prostoročno ne bi bilo več dovoljeno? Ali pa za potnike?

 
Teslin Model 3 je najbolje prodajan električni model preteklega meseca v Evropi
Kitajski Geely v nakup Smarta