Novice

Kitajski Geely v nakup Smarta

Daimler naj bi bil sredi pogajanj glede prodaje polovičnega deleža njihove znamke mestnih avtomobilov Smart.

Podjetje Smart je bilo zasnovano leta 1994 in se že od samih začetkov ukvarja zgolj s proizvodnjo majhnih mestnih avtomobilov pod okriljem Mercedesa, kljub temu pa se žal ne more pohvaliti s preveč dobrimi poslovnimi rezultati. Najverjetneje je tudi to eden od razlogov, zaradi katerih naj bi se pri Daimlerju odločili za prodajo polovičnega deleža kitajskemu avtomobilskemu proizvajalcu Geely, s katerim tudi že načrtujejo skupno ponudbo storitev mobilnosti na Kitajskem.

Kljub temu, da pri Daimlerju niso nikoli povsem razkrili poslovnih rezultatov podjetja Smart, analitiki domnevajo, da naj bi izgube znašale med 500 in 700 milijoni evrov letno. Z namenom zmanjševanja stroškov proizvodnje so v zadnjih nekaj letih začeli sodelovati z Renaultom ter pričeli s skupno proizvodnjo modelov Renault Twingo in Smart.

Kmalu potem, ko so pri Daimlerju najavili, da se bo Dieter Zetsche umaknil s položaja izvršnega direktorja Daimlerja v letošnjem maju, so prišle tudi prve informacije v zvezi s prihodnostjo podjetja. Vodenje prevzema Ola Källenius, ki naj bi že pripravljal načrte za naslednjo generacijo novih modelov na električni pogon.

Glede na to, da matično podjetje ne prikazuje ločenih poslovnih rezultatov znamke Smart, lahko domnevamo, da bo prodaja vplivala tudi na izboljšanje njihovih bilanc. Obenem se poraja vprašanje, kako bi bila morebitna prodaja sprejeta v Nemčiji, kjer so pred kratkim sprejeli novo zakonodajo, s pomočjo katere lahko preprečijo prodajo več kot 15 odstotnega deleža podjetjem, ki niso s področja Evropske Unije.

Po neuradnih informacijah iz treh različnih virov naj bi podjetji objavili podrobnosti dogovora še pred začetkom avtomobilskega salona v Šanghaju sredi aprila.

Opomba uredništva: Po objavi smo  prejeli uradno novico o enakovrednem partnerstvu Daimlerja in Geelyja v podjetju na Kitajskem, ki naj bi razvijalo in upravljalo s Smartom kot globalnim proizvajalcem električnih avtomobilov. Znamka Smart naj bi s tem pridobila znanje s področja proizvodnje, razvoja ter oblikovanja od obeh skupin proizvajalcev, njena proizvodnja pa naj bi se povečala na račun rastočega povpraševanja po električnih vozilih. Novi izključno električni modeli Smart so predvideni od leta 2022 naprej.

Vertragsunterzeichnung zur strategischen Kooperation für smart zwischen Daimler und Geely. Von links nach rechts: An Conghui, President der Geely Holding und President und CEO der Geely Auto Group, Li Shufu, Chairman der Geely Holding, Dieter Zetsche, Vorsitzender des Vorstands der Daimler AG und Leiter des Geschäftsfeldes Mercedes-Benz Cars, Ola Källenius, Mitglied des Vorstandes der Daimler AG verantwortlich für Konzernforschung & Mercedes-Benz Cars Entwicklung Signing ceremony of Strategic Cooperation for smart between Daimler and Geely. From left to right: An Conghiu, Geely Holding President and Geely Auto Group President and CEO, Li Shufu, Geely Holding Chairman, Dieter Zetsche, Chairman of the Board of Management of Daimler AG and Head of Mercedes-Benz Cars, Ola Källenius, Board of Management Member responsible for Group Research and Mercedes-Benz Cars Development.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Forbes, Daimler. Foto: Daimler.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Evropska politika usklajena glede vprašanja novih obveznih varnostnih sistemov po letu 2022
Mercedes AMG A35 4Matic še v limuzinski izvedbi