Novice

Evropska unija in Japonska dosegli načelni trgovinski dogovor

Evropska unija in Japonska sta po štirih letih pogajanj načelno potrdili prostotrgovinski sporazum, ki bo med drugim postopoma ukinil 10-odstotno uvozno carino za japonska vozila.

Dosegli smo politični dogovor. Zdaj priporočamo voditeljem, da ga potrdijo na tem vrhu,” je na Twitterju zapisala Cecilia Malmstrom, evropska komisarka za trgovino.

Shinzo Abe, predsednik japonske vlade, Jean-Claude Juncker, vodja Evropske komisije in Donald Tusk, predsednik Evropskega sveta so danes potrdili predhodno soglasje k dogovoru, ki so ga usklajevali vse od leta 2013. Japonci želijo postati vodilni globalni trgovinski partner, kar še bolj odmeva po januarski odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da se v skladu s programom ”America First”  ZDA umaknejo iz čeztihomorskega partnerstva (TPP).

Hkrati je dogovor svojevrstna politična zmaga za nemško kanclerko Angelo Merkel, ki se pripravlja na začetek svetovnega vrha G20 v Hamburgu. V okviru dogovora med EU in Japonsko naj bi bila v naslednjih sedmih letih tudi postopoma umaknjena 10-odstotna uvozna carina na japonska vozila, hkrati pa Japonska z zmanjševanjem omejitev širi dostopnost evropskih kmetijskih pridelkov.

Pravni osnutek dogovora naj bi bil na voljo v prihodnjih mesecih, nato pa ga bo Komisija poslala v odobritev državam članicam in Evropskemu parlamentu. Ob dokončni potrditvi bo dogovor po napovedih izničil 99 odstotkov vseh dajatev.

Že ob začetku pogajanj so svoje nezadovoljstvo izrazili evropski proizvajalci vozil, ki jih skrbi pretiran uvoz japonskih vozil v Evropo. Po drugi strani bi se v obratni smeri povečal tudi izvoz evropskih vozil na Japonsko, vendar v bistveno manjši meri. Evropski proizvajalci vozil so zato želeli, da se pri pogajanjih uveljavita dve njihovi zahtevi. Vsa vozila, izdelana v Evropi, bi morala biti po njihovem mnenju primerna za japonsko tržišče brez dodatnih testiranj ali predelav. Druga se nanaša na manjše evropske avtomobile, ki bi morala imeti enakovredno priložnost boja z japonskimi kei avtomobili na podlagi enakih davčnih prednosti.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News. Inautonews.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Novi Nissanov Leaf bo imel napredno parkirno asistenco
Rolls-Royce neposredno k elektriki