Novice

FCA namerava pospešiti razvoj novih modelov

V Fiat Chrysler Automobiles so ugotovili, da je njihov proces razvoja novih modelov prepočasen in preveč potraten za obdobje, v katerem se nahaja avtomobilska industrija.

Jasno je, da se avtomobilska industrija v zadnjih letih (in se tudi bo še vsaj naslednjih pet do deset let) nahaja v zelo turbulentnem obdobju. Proizvajalci zelo intenzivno vlagajo v elektrifikacijo vozil in v sisteme avtonomne vožnje.

Ob tem je FCA-ju očitno postalo jasno, da je njihov razvojni process prepočasen, preveč okoren in časovno potraten. V naslednjih petih letih nameravajo namreč predstaviti kar trideset elektrificiranih modelov in če bi to počeli po dosedaj ustaljeni praksi, cilj zelo verjetno ne bi bil uresničljiv. Zato so zavihali rokave in se lotili optimiranja razvojnega procesa.

To so storili s številnimi ukrepi. Deloma s poenostavitvijo verige odločanja in pospešenim odločanjem, deloma pa tudi s klestenjem raznolikosti prodajne palete. Vse to naj bi jim omogočilo, da bodo lahko nove modele lansirali hitreje in seveda z manjšimi stroški.

Skupina naj bi že rezervirala 9 milijard evrov za omenjeno uvedbo tridesetih elektrificiranih modelov v naslednjih petih letih. Začenjajo v prihodnjih mesecih, ko bodo predstavili priključno-hibridne različice Compassa, Renegadea in Wranglerja. Ravno tako pa so v pripravi tudi že baterijsko-električni Fiat in dostavnik.

Do finančne spodbude bo upravičen tudi Maserati in sicer 1,6 milijarde evrov, s katerimi bodo pripravili hibridno tehniko za modele z vzdolžno vgrajenimi motorji in zadnjim pogonom ter tretjo stopnjo tehnike avtonomne vožnje. To napoved je Mike Manley pospremil z ugotovitvijo, da je avtomobilska industrija izpostavljena intenzivnosti sprememb kot še nikoli doslej. Napovedal je tudi, da bodo sprostili kreativno energijo inženirjev in tehničnih strokovnjakov z namenom zagotovitve prednosti za stranke in delničarje.

Ob tej najavi pa niso nič omenili njihove povezave s PSA-jem in domnevne selitve skoraj treh četrtin modelov obeh skupin zgolj na PSA-jeve platforme. Če bo do tega res prišlo, je jasno, da bodo prihranki tako na času kot tudi denarju zajetni. FCA pa naj bi koristil tudi svoje platforme. Natančneje, arhitekturo Giorgio naj bi ob modelih Alf Romeo Giulia in Stelvio uporabili tudi za naslednjo generacijo Jeepa Grand Cherokee.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: FCA.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "FCA namerava pospešiti razvoj novih modelov"


srcnik
1 leto 29 dni nazaj

Počasnejši (fiat, alfa) že tak ne mora bit 🙂

 
Toyotin previden pristop do implementacije avtonomnih tehnologij
Novoletno darilo lastnikom Teslinih vozil