Novice

Začenja se združitev skupin PSA in FCA

Nadzorna odbora skupin FCA in PSA sta v torek na ločenih zasedanjih premlevala še zadnje podrobnosti združitve ter potrdila končni dogovor.

 

Podpis sporazuma pomeni uradni začetek združitve obeh skupin in nastanek četrtega največjega podjetja med avtomobilskimi proizvajalci s predvideno letno prodajo 8,7 milijona enot. Načrtovani prihodki na bi bili v višini 170 milijard evrov, medtem ko naj bi predvideni prihranki na račun sinergij po prvih izračunih znašali približno 3,7 milijarde evrov. Končni dogovor je odpravil še zadnje ovire za izvedbo ene največjih združitev zadnjega časa v avtomobilskem svetu.

Naj spomnimo: pred približno šestimi tedni so predstavniki obeh skupin potrdili potek dogovorov o združitvi ter kmalu zatem predstavili prve podrobnosti novo nastajajočega velikana na avtomobilskem področju. Proces združitve naj bi potekal v obdobju prihodnjih 12-15 mesecev ter naj bi po besedah predstavnikov obeh proizvajalcev ustvaril podjetje z vodstvom, viri ter obsegom, ki bodo omogočali vodilno vlogo v prihajajočem obdobju trajnostne mobilnosti. Približno dve tretjini proizvodnje naj bi v bodoče baziralo na dveh platformah; okoli 3 milijone letno izdelanih enot naj bi bilo izdelanih na podlagi manjše platforme ter približno enako število na osnovi kompaktne platforme srednje velikosti. Po še nepotrjenih informacijah naj bi bili to platformi CMP in LMA2 skupine PSA, ki naj bi obe podpirali različne vrste pogonskih sklopov z motorji na notranje zgorevanje ter električno in hibridno tehnologijo.

Vodilni zagotavljajo, da zaradi združitve ne nameravajo zapirati proizvodnih obratov, prav tako pa naj bi ohranili tudi celoten nabor znamk. Osredotočili naj bi se predvsem na trge v Evropi ter na področju Severne in Latinske Amerike, strategijo za ostale regije pa naj bi počasi prilagajali – svojo prisotnost nameravajo v prihodnjih letih povečati predvsem na kitajskem trgu.

Upravljanje naj bi bilo enakomerno porazdeljeno med predstavniki obeh skupin, funkcijo izvršnega direktorja v združenem podjetju naj bi za obdobje prvih petih let prevzel trenutni izvršni direktor skupine PSA Carlos Tavares, medtem ko bo 11-članski upravni odbor vodil John Elkan, ki prihaja iz skupine FCA. Sedež krovnega podjetja bo registriran na Nizozemskem, delnice pa naj bi kotirale na pariški borzi Euronext, milanski borzi Borsa Italiana ter na borzi v New Yorku.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, FCA. Foto: FCA.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Začenja se združitev skupin PSA in FCA"


srcnik
4 leta 3 meseci nazaj

Upajmo, da to pomeni tudi oživitev fiata, ki je praktično na pol mrtev…

 
Osvežitev je Porscheju Macan GTS dala več moči
Električna avtonomna vozila Volkswagen bodo prevažala udeležence svetovnega nogometnega prvenstva v Dohi