Novice

Fisker napoveduje električni SUV za 40.000 dolarjev

Ameriški Fisker popravlja svoje napovedi. Pred časom je za leto 2019 najavil začetek prodaje nove luksuzne limuzine eMotion. Zdaj njen prihod zamikajo, a obljubljajo, da bodo pohiteli s svojim prvim električnim SUV-om.

Medtem, ko je bil eMotion predstavljen kot dražji prestižnejši limuzinski model, bo s tokratno skico napovedani SUV baterijski električar nižjega cenovnega razreda. Tokratno objavo je Fisker izrabil tudi za razlago, zakaj bo eMotion zamudil. »Krive« naj bi baterije z elektrolitom v trdnem stanju, ki naj še ne bi bile pripravljene na serijsko proizvodnjo. Ne glede na dejanski razlog zamude tokratno objavo razumemo, kot da so dali projekt eMotion na stranski tir, na prvi tir pa postavili prvi hišni SUV.

Že vstopni model naj bi se ponašal s kar 80-kilovaturno baterijo, ki naj bi zadoščala za doseg do približno 500 km. Hkrati naj bi bil opremljen tudi s štirikolesnim pogonom, ob vstopni ceni 40.000 dolarjev pa cilja neposredno na Teslin Model Y, a bo, tako Fisker, njihov model bolje opremljen in zmogljivejši od Tesle.

Henrik Fisker je še zagotovil, da bo obljubljeni novinec predstavljen v drugi polovici leta 2021, v tem trenutku pa je tako brez imena kot tudi brez proizvodne lokacije. Zanjo si namreč pri podjetju Fisker trenutno šele ogledujejo primerne lokacije, ravno tako pa bodo šele začeli z izgradnjo prvega testnega prototipa. Upoštevajoč dolžino razvojnih ciklov avtomobilov, s testnim obdobjem, vzpostavitvijo nabavne verige in nenazadnje postavitvijo ter zagonom celotnega proizvodnega procesa, se zdi Fiskerjeva časovna napoved, da bo novinec že čez dobri dve leti na tržišču, nekoliko preveč optimistična. A optimistične napovedi in obljube so, enako kot za Elona Muska, tudi za Henrika Fiskerja nekaj običajnega. Res pa je, da Musk prej ali slej izpolni obljube, medtem ko je Fisker v zadnjih letih pogosto zgrešil zadani cilj. No ja, počakajmo dobri dve leti …

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Fisker.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Citroënov predstavitveni prostor v Ženevi prejel nagrado za kreativnost
Jaguar I-PACE je Evropski avto leta