Novice

Ford bo kupoval okoljski kredit pri tekmecih

Človek se vpraša, kaj je sploh namen tako imenovane okoljske ozaveščenosti avtomobilskih proizvajalcev, če jim pravila dovoljujejo kupovanje čistosti na papirju?

Jasno je, da je zadeva med avtomobilskimi proizvajalci aktualna že nekaj let, a je doslej potekala bistveno bolj v ozadju. No, zdaj je Ford to igro številk iz ozadja ponovno prinesel pred oči javnosti z razkritjem, da »na tržišču« med tekmeci išče t.i. okoljski kredit.

Pri Fordu so za letošnje leto namreč zgrešili zastavljeni cilj 98 g CO2/km za celotno floto. Ker so prag presegli »samo« za 1,4 g/km emisij, predvidevajo, da bodo uspeli presežek pokriti z nakupom samo pri enem tekmecu. Sicer še niso objavili, s kom se nameravajo povezati, a zna biti, da bosta to Renault ali Volvo, ki sta oba krepko pod omenjeno mejo veljavno za letošnje leto.

V uradni izjavi Ford Europe so med drugim še zapisali, da je Ford vedno in bo tudi v prihodnje izpolnjeval evropske emisijske cilje. Upoštevajoč modelno paleto in proizvodne načrte za letošnje leto bi, navkljub posebnim okoliščinam v povezavi s Covid-19, Ford v Evropi dosegel emisijske vrednosti na področju osebnih vozil za leto 2020. No, zdaj jim je izredna situacija zaradi zaustavitve dostave in prodaje priključno-hibridne Kuge prekrižala načrt in se morajo zateči k preostali opciji, nakupu okoljskega kredita pri enem od tekmecev.

Po drugi strani namerava Ford na področju komercialnih vozil prodajati okoljsko dobroimetje, saj naj bi bili tam krepko pod mejno vrednostjo za leto 2020. Najverjetneje bodo poskusili ta potencial izkoristiti pri Volkswagnu, ki naj bi s svojimi gospodarskimi modeli prekoračili emisijsko mejo za leto 2020.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Dacia Spring je zadnji žarek pomladi pred zimo
Od telefona do platforme za električni avtomobil