Novice

Od telefona do platforme za električni avtomobil

Podjetje Foxconn, znano predvsem po proizvodnji mobilnih telefonov iPhone, razkriva platformo za električna vozila, ki naj bi jo delili tudi z ostalimi avtomobilskimi proizvajalci.

Predstavniki Foxconna so v okviru dogodka HHTD 20 predstavili novo univerzalno odprto EV platformo MIH, namenjeno električnim avtomobilom. Nova platforma naj bi predstavljala osnovo električnim avtomobilom različnih proizvajalcev, saj je po mnenju Foxconna ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla sinonim za iPhone med električnimi vozili, oni pa želijo s svojo platformo postati to, kar je Android na področju mobilnih telefonov.

Predstavljena platforma naj bi ponujala prilagodljivo arhitekturo in bi bila lahko za osnovo različnim vrstam avtomobilov, saj naj bi na medosni razdalji v razponu med 2,75 m in 3,10 m lahko nastajale električne limuzine, kombilimuzine, pa tudi športni križanci in večnamenska vozila. Nova platforma naj bi omogočala tudi prilagodljivo višino avtomobila ter njegovo oddaljenost od tal.

Na razpolago bi bilo več različic pogonskega sklopa, ki bi omogočali pogon na prednji ali zadnji kolesni par v odvisnosti od namestitve električnega motorja, par električnih motorjev pa naj bi skrbel za pogon štirikolesno gnanih različic. Za namestitev na sprednji osi naj bi bile na voljo različne moči motorjev (95 kW / 129 KM, 150 kW / 204 KM, 200 kW / 272 KM), medtem ko naj bi bili v odvisnosti od izbrane konfiguracije zadaj nameščeni motorji moči 150 kW / 204 KM, 200 kW / 272 KM ter 240 kW / 326 KM in 340 kW / 462 KM. Energijo naj bi zagotavljali baterijski paketi kapacitet 93 kWh, 100 kWh in 116 kWh.

Pri podjetju Foxconn obljubljajo, da bo nova platforma delovala v kombinaciji z najnovejšo programsko opremo, ki jo bo možno posodabljati preko brezžičnih povezav, del paketa pa bo tudi podpora sistemom Android Auto, Apple CarPlay in Amazon Alexa. Foxconn naj bi kmalu pričel tudi s proizvodnjo električnih vozil za kitajski trg v sodelovanju s skupino FCA, na dogodku pa so predstavili še strategijo prihodnosti poimenovano 3+3 ter do leta 2024 najavili prvo komercialno uporabo baterij z elektrolitom v trdnem stanju.

Avtomobilizem.com (Vir: Foxconn, Carscoops. Foto: Foxconn.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Od telefona do platforme za električni avtomobil"


miapan
3 leta 5 meseci nazaj

Časi, ko je vsaka malo večja delavnica proizvajala svoje nadgradnje so po meje minili. Ker danes imamo toliko zahtev pri homologaciji, da se tisti, ki se gre proizvodnje avtov mora biti prekleto premožen.
Spomnimo se vseh poskusov proizvodnje traktorjev v Sloveniji.

Locher
3 leta 5 meseci nazaj

Govora je o Foxconnu in ne o malo večji delavnici.

xxl
3 leta 5 meseci nazaj

Pričakovano, vsak z malo močnejšim znanjem in (ali) denarjem, bo lahko izdeloval EV.

 
Ford bo kupoval okoljski kredit pri tekmecih
Glasovno upravljanje bo v prihodnosti ključno za varnost