Novice

Dacia Spring je zadnji žarek pomladi pred zimo

Dacia je razkrila svoj prvi popolnoma električni avtomobil, ki prihaja v preobleki manjšega križanca in bo, po besedah predstavnikov Dacie, cenovno zelo konkurenčen.

Že ob spomladanski predstavitvi koncepta so predstavniki znamke Dacia obljubljali skorajšnji prihod produkcijskega modela, ki naj bi bil med najbolj cenovno dostopnimi električnimi avtomobili v Evropi. Že na podlagi predstavljenega koncepta smo lahko prišli do zaključkov, da pri romunskem avtomobilskem proizvajalcu niso razvili popolnoma novega vozila, temveč so za osnovo njihovega prvega električnega modela uporabili preverjen recept. Dacia Spring izhaja iz Renaultovega električnega modela City K-ZE, ki se prodaja na Kitajskem.

Električni križanec z dolžino 3,734 m in medosno razdaljo 2,423 m, širino 1,622 in višino 1,516 na prvi pogled sicer ne daje vtisa prostorskih presežkov, vendar kljub temu ponuja dovolj prostora in se hitro prikupi z okretnostjo, ki vedno pride prav v mestni gneči. Odločno osebnost električnega modela Spring na sprednjem delu izraža sodobna zasnova LED luči, ki se s horizontalno linijo zlijejo z zasnovo odbijača in maske, medtem ko dinamičen videz zadnjega dela zaznamujejo zadnje luči z LED segmenti v obliki črke Y.

Notranjost kljub kompaktnim meram nudi dovolj prostora štirim odraslim potnikom, prtljagi pa je namenjenih 300 litrov prostora (brez prostora za rezervno kolo), ki se ob zloženih zadnjih sedežih poveča na 600 l. V okviru standardne opreme dobimo šest zračnih blazin, električni servo volan, daljinsko zaklepanje ter električni pomik štirih stekel. Opcijsko bo na voljo še multimedijski sistem z navigacijo Media Nav in 7-palčnim zaslonom na dotik, povezljivost Android Auto in Apple CarPlay, prav tako pa bo dodatno potrebno naročiti ročno klimatsko napravo, električno nastavljivost stranskih ogledal in rezervno kolo.

Pogonski sklop sestavlja električni motor z močjo 33 kW (45 KM) in 125 Nm navora, ki sicer ne zagotavlja dirkaških užitkov, vendar kljub temu zadostuje za najvišjo doseženo hitrost 125 km/h. Do 225 km dosega z enim polnjenjem po normativih WLTP zagotavlja baterija s kapaciteto 26,8 kWh, medtem ko naj bi po normativih mestnega cikla WLTP električni križanec prevozil do 295 km v okviru enega polnjenja. Dodatni deset odstotni prirastek dosega dobimo z vklopom funkcije Eco, ki sistemsko moč pogonskega sklopa zmanjša na 23 kW (31 KM) in zniža najvišjo hitrost na 100 km/h. Kljub preprosti zasnovi električni Spring podpira različne načine polnjenja, na domači vtičnici naj bi polnjenje potekalo okoli 14 ur, ob priklopu na zmogljivejši 7,4 kW Wallbox bo baterija polna v nekaj manj kot petih urah, medtem ko bo na hitri enosmerni polnilni točki (DC), z najvišjo močjo 30 kW, baterija napolnjena do 80 odstotkov kapacitete v manj kot eni uri.

Za varno vožnjo bo v sklopu standardne opreme skrbela vrsta varnostnih sistemov, ki vključujejo omejevalnik hitrosti, sistema ABS in ESP, elektronsko porazdelitev zavorne sile ter sistem samodejnega zaviranja v sili, preprosto uporabo pa zagotavlja aplikacija My Dacia, s katero preko pametnega telefona nadzorujemo stanje napolnjenosti baterij in potek polnjenja, omogoča pa tudi daljinski vklop klimatske naprave ali ogrevanja.

V začetni različici ob prihodu na trg bo Dacia Spring na voljo v obogatenem videzu barvnega paketa “Orange”, avtomobil pa naj bi bil na voljo tudi v posebnih različicah, namenjenih souporabi vozil ter dostavni različici Spring Electric Cargo. Prva naročila naj bi pričeli sprejemati spomladi prihodnje leto, na voljo naj bi bila dva paketa opreme, akumulator pa bo že vključen v ceno avtomobila.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Dacia. Foto: Dacia.)

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Dacia Spring je zadnji žarek pomladi pred zimo"


Sriple-Tix
3 leta 6 meseci nazaj

V sluzbo se vozim 6 km dalec in vseskozi sem na cesti z omejitvami med 30 in 50 km/h, tako da komaj cakam na nekaj elektricnega, pocasnega in poceni za drugi avto.

wildbliw
3 leta 6 meseci nazaj

Za tak primer je idealen. Samo to zna biti kar zamašek na semaforjih. Res, da zamašek še bolj delajo slabi vozniki, ampak vseeno.

wildbliw
3 leta 6 meseci nazaj

Kaj vse so pripravljeni proizvajalci, da ukanejo konkurenco?!
Ali to spoh pride prej, kot v pol minute do 100? Ne verjamem.

Zakonodajalci na delo.

mrtwelvetrees
3 leta 6 meseci nazaj

To bo avtek za po mestu ali po podeželju, ni za avtocesto. Bo treba pa preračunati kaj se bolj splača, taka Dača z bencinskim motorjem ali na elektriko. Sam mislim da bo ceneje bencinski model, ker bo malo kdo imel tak električen avto več kot 10 let ko bo moral plačati novi akumulator.

3 leta 6 meseci nazaj

Glede na moč motorja bo to samo za res lokalne vožnje brez AC in klancev. Malo boljši (večji, prostornejši, bolj zaprt) Twizzy. Fajn za italijanska in francoska mesta in mesteca, ne vidim pa pretirane uporabnosti za takšno vozilo pri nas. Mogoče za poštarje, dostavljače in podobno. Škoda, sem pričakoval več.

Blinder
3 leta 6 meseci nazaj

Deklarirana teza je 921 kg.
Eco funkcijo v tako pocasnem avtu bi morali z zakonom prepovedat, z njo vklopljeno bo ta avto vedno jezil ljudi, ki se vozijo za njim.

xxl
3 leta 6 meseci nazaj

Če Twizzy ne ovira po mestu, ne bo niti ta.

 
Mégane eVision je začetnik nove električne družine Renault
Ford bo kupoval okoljski kredit pri tekmecih