Novice

Fordova ideja zunanjih zračnih blazin

Ameriški avtomobilski proizvajalec naj bi že vložil vlogo za intelektualno zaščito svoje rešitve zunanjih zračnih blazin pri avtomobilih.

Pri Fordu so na ameriški patentni urad podali vlogo za patent zunanjih zračnih blazin, ki bi nudile dodatno zaščito v primeru čelnega trka. Zračne blazine naj bi bile nameščene na sprednjem delu konstrukcije vozila za masko hladilnika in naj bi se, podobno kot notranje zračne blazine, sprožile s pomočjo pirotehničnega naboja. Za njihovo aktivacijo naj bi skrbela tipala, ki bi zaznavala možnost trka, zračna blazina pa naj bi zaščitila celoten sprednji del vozila in s tem delno ublažila posledice nesreče.

Pri Fordu trdijo, da bo njihov sistem možno uporabiti pri vseh vrstah osebnih vozil in športnih terencev, poltovornjakov in manjših kombiniranih vozil ter pri taksi vozilih in avtobusih. Poleg tega naj bi bila uporaba mogoča tudi pri avtonomnih vozilih.

Ideja zunanjih zračnih blazin sicer ni popolna novost, že pred dobrim desetletjem so se z zunanjimi zračnimi blazinami, ki bi bile namenjene zaščiti pešcev, pričeli ukvarjati pri Volvu, leta 2018 pa je podjetje ZF predstavilo idejo stranskih zunanjih zračnih blazin, ki bi se aktivirale v primeru bočnega naleta.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: USPTO.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Med vlagatelji v Aston Martin tudi Geely
Maserati razkril novo generacijo modela GranTurismo