Novice

Maserati razkril novo generacijo modela GranTurismo

Novi GranTurismo bo na voljo z zmogljivimi bencinskimi motorji in v popolnoma električni različici, ki odpira naslednje poglavje prestižne italijanske znamke.

Nova generacija športnega kupeja GranTurismo bo kupcem na voljo v treh izvedenkah – Modena in Trofeo z bencinskim V6 motorjem in Folgore, najmočnejša, z električnim pogonskim sklopom.

Sodobni GranTurismo je zasnovan na lažji osnovi iz aluminija, magnezija in jekla in že na prvi pogled opazimo, da so se oblikovalci italijanske znamke tudi tokrat držali načela evolucije. V primerjavi s predhodnikom, ki so ga izdelovali med letoma 2007 in 2019, so linije nove generacije malenkost ostrejše, a kljub temu ohranjajo značilne lastnosti športnega kupeja z nizkim sprednjim delom in dolgim motornim pokrovom, medtem ko razdalja med sprednjimi kolesi in robom vrat ohranja tradicionalna razmerja segmenta.

Čeprav notranjosti zaenkrat še ne razkrivajo, so pri znamki Maserati predstavili nekaj podrobnosti štirisedežnega (2+2) kupeja, ki bodo na voljo vozniku in potnikom. Ob digitalni instrumentni plošči z 12,2-palčnim zaslonom, v kombinaciji s prikazovalnikom na vetrobranskem steklu, bosta za podajanje informacij in nastavitve skrbela še 12,3-palčni zaslon informacijsko-multimedijskega sistema in 8,8-palčni zaslon na dotik na sredinski konzoli. Upravljanje bo lahko potekalo preko zaslonov na dotik ali z gestami ter z uporabo naprednega glasovnega pomočnika (MIA – Maserati Inteligent Assistant).

Različico Modena bo poganjal 3,0-litrski bencinski V6 motor Nettuno, ki bo razvil 356 kW (496 KM) moči in 600 Nm navora ter bo deloval v kombinaciji z 8-stopenjsko avtomatiko podjetja ZF. Iz mirovanja do 100 km/h bo pospešil v 3,9 sekunde in dosegel najvišjo hitrost 302 km/h. Še več moči bo na voljo pri različici Trofeo, kjer bo 3,0-litrski V6 ponujal 410 kW (557 KM) moči in 650 Nm navora, iz mirovanja bo dosegel 100 km/h v 3,2 sekunde, števec hitrosti pa se bo ustavil pri 320 km/h.

Najmočnejši izmed modelov nove generacija GranTurisma bo električni Folgore s 560 kW (761 KM) in 1.350 Nm navora. Električni pogonski sklop z 800-voltno arhitekturo sestavljajo trije električni motorji v kombinaciji z baterijskim paketom kapacitete 92,5 kWh, moč in navor pa se prenašata na vsa štiri kolesa s pomočjo vektorske porazdelitve navora. Folgore do stotice pospeši v 2,7 sekunde, 200 km/h doseže v 8,8 sekunde, najvišja dosežena hitrost pa je 320 km/h.

Nova generacija modela Granturismo naj bi prišla v prodajne salone v drugem četrtletju prihodnjega leta – najprej naj bi bili na voljo bencinsko gnani različici, ki se jima bo kasneje pridružil še električni Folgore.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Maserati.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Maserati razkril novo generacijo modela GranTurismo"


JG2
1 leto 5 meseci nazaj

Enostavno prečudovit. Bravo Maserati.

 
Fordova ideja zunanjih zračnih blazin
Poklon Renaultu 4 z novim razstavnim prototipom