Novice

Fordovi načrti za električno prihodnost v Evropi

Evropskim kupcem naj bi do leta 2024 namenili sedem novih električnih modelov – tri električne križance ter štiri električne dostavnike oziroma večnamenska vozila.

Pri ameriškem avtomobilskem proizvajalcu se še bolj smelo podajajo v električno prihodnost mobilnosti in nameravajo v roku dveh let evropskim kupcem ponuditi novo generacijo sedmih povsem električnih ter popolnoma povezanih osebnih in dostavnih vozil. Napoved sledi odločitvi o prestrukturiranju podjetja, po kateri razvoj, proizvodnjo in distribucijo električnih vozil prevzema nova poslovna enota Ford Model E. Skupaj z enoto Ford Pro, zadolženo za gospodarska vozila, bodo skrbeli za poslovanje znamke in njihovo prihodnost v Evropi.

Do leta 2026 naj bi z razširjeno paleto električnih modelov presegli letno prodajo 600.000 enot, skupaj z ostalimi trgi pa naj bi letno prodali okrog dva milijona električnih vozil. Do prihodnjega leta naj bi v Evropi dosegli 6-odstotno maržo pri čistih dohodkih iz prodaje, ki naj bi se do leta 2026 približala desetim odstotkom.

Prihodnje leto naj bi v Kölnu pričeli s proizvodnjo novega petsedežnega električnega križanca srednje velikosti, leto zatem pa še s proizvodnjo drugega novega električnega modela. Ford Puma naj bi bil od leta 2024 na voljo le v električni različici, njegova proizvodnja pa bo potekala v romunskem proizvodnem obratu Craiova. V kölnskem obratu naj bi istočasno pričeli še s proizvodnjo električnega športnega križanca. Tam naj bi se letna proizvodnja električnih vozil povečala na 1,2 milijona v roku prihodnjih šestih let, skupne naložbe v nova električna vozila, vključno z novim obratom za sestavljanje baterij, pa naj bi znašale 2 milijardi ameriških dolarjev (1,82 milijarde evrov).

Električni preboj načrtujejo tudi na področju lahkih gospodarskih vozil, kjer v prihodnjem letu načrtujejo predstavitev novega enotonskega dostavnika Transit Custom in večnamenskega modela Tourneo Custom. Leto zatem naj bi sledila še predstavitev nove generacije manjšega dostavnika Transit Courier in večnamenskega vozila Tourneo Courier.

Po trenutnih načrtih bo do leta 2024 Fordova prodajna paleta zajemala devet baterijsko gnanih električnih vozil. Od osebnih vozil bodo kupcem na voljo električna Ford Puma in Mustang Mach-E ter nova križanca, ki naj bi s 500-kilometrskim dosegom prestavljala mejnike. Na področju lahkih gospodarskih in večnamenskih vozil bodo na voljo električni Transit Courier, Tourneo Courier in Transit Custom ter Tourneo Custom in E-Transit.

V skladu s predstavljenimi načrti za povečanje proizvodnje baterij v Evropi so družbe Ford, SK On Co., Ltd. in Koç Holding že podpisale nezavezujoč memorandum o ustanovitvi skupnega podjetja za proizvodnjo baterij v Turčiji. Če pride do realizacije projekta, bo skupno podjetje v bližini Ankare že sredi desetletja pričelo s proizvodnjo baterijskih celic NMC (litij-nikelj-mangan-kobaltov oksid) v enem največjih proizvodnih obratov za baterije v širši evropski regiji. Letna zmogljivost načrtovane tovarne baterij naj bi znašala od 30 do 45 gigavatnih ur.

Po besedah predsednika družbe Ford Evropa Stuarta Rowleya je njihov pohod proti popolnoma električni prihodnosti za znamko nujno potreben za izpolnitev potreb po mobilnosti uporabnikov v spreminjajoči se Evropi. Dodaja še, da gre za nujno potrebo po večji skrbi za naš planet, pozitiven prispevek družbi in zmanjšanje emisij v skladu s pariškim podnebnim sporazumom.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
BMW v nakup znamke Alpina
Tik pred razkritjem koncepta Audi A6 Avant e-tron