Novice

Francoska rešitev: socialni najem električnih vozil

Francoska vlada začenja program socialnega najema, ki bo državljanom z nižjimi dohodki olajšal dostop do električnih vozil.

S prihodnjim letom v Franciji začenjajo program socialnega najema, ki bo električna vozila naredil dostopnejša tudi slabše situiranemu sloju njihovih državljanov. Program, ki so ga najavili lani oktobra, naj bi bil državljanom na voljo z januarjem.

Upravičenci bodo morali zadostiti trem pogojem

Francoski rezidenti z letnimi dohodki do 15.400 evrov bodo dobili možnost najema enega od električnih modelov s seznama, ki ga bodo odobrile francoske oblasti. Poleg dohodkovnega cenzusa bodo za pridobitev pravice do socialnega najema morali zadostiti  še dvema pogojema – letno morajo prevoziti najmanj 8.000 kilometrov, njihovo bivališče pa bo moralo biti od delovnega mesta oddaljeno najmanj 15 kilometrov. Triletni najem naj bi vključeval tudi stroške zavarovanja in v nekaterih primerih še stroške domače polnilne postaje, brez stroškov njene inštalacije. Po izteku triletnega obdobja bodo imeli najemniki možnost odkupa, v celotnem obdobju pa tudi možnost predčasne prekinitve v primeru smrti, invalidnosti ali izgube zaposlitve.

Mesečni obrok že od 54 evrov brez pologa

Na začetku bodo lahko najemniki v okviru programa socialnega najema lahko izbirali med različnimi električnimi modeli znamk pod okriljem Stellantisa in Renaultovega električnega Twinga E-Tech. Najugodneje bo možno najeti novi Citroën ë-C3, za katerega bo mesečno potrebno odšteti 54 evrov. Citroën ë-C3 so predstavili v oktobru, na voljo bo z električnim motorjem z 83 kW v kombinaciji z baterijo kapacitete 44 kWh, ki naj bi omogočala do 320 km dosega z enim polnjenjem. V ponudbi bodo še Fiat 500 (89 evrov mesečno), Opel Corsa EV (94 evrov mesečno) in Peugeot e-208 za 99 evrov mesečno.

Poleg tega  bodo na seznamu vozil za najem še Opel Mokka EV, Citroën ë-C4, Jeep Avenger in Peugeot e-2008, za katere bo mesečno potrebno odšteti med 99 in 149 evri. Kasneje naj bi seznam razširili še z modeli, ki prihajajo na trg v prihodnosti (Renault 5 E-Tech, Volkswagen ID.2), kot ugodnejšo alternativo, pa nameravajo za najem ponuditi tudi izbor rabljenih električnih modelov, ki ne bodo smeli biti starejši od 42 mesecev.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Stellantis.)

 

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Francoska rešitev: socialni najem električnih vozil"


4 meseci 10 dni nazaj

Da bi to Slovenija naredila bi se pri nas takoj odločili za kaj podobnega, odličen kot drugi avto tudi, če je majhen. Še posebej, če mi zraven dajo še polnilnico.

4 meseci 11 dni nazaj

You will own nothing and you will be happy.

4 meseci 10 dni nazaj

Sem prepričan, da so plemena, ki nimajo “nič” bolj srečna od zahodnega človeka. Tega “osrečujejo” samo materialne dobrine. Kaj naredi človeka resnično bogatega je zahodni človek že zdavnaj pozabil.

xxl
4 meseci 11 dni nazaj

Dobra, ja. Klaus že ve.

srcnik
4 meseci 11 dni nazaj

Sumljivo favorizirajo svoje firme… Toliko o EU fair play pravilih… Važno da morajo (EU) evropo že na plakatih promovirat kako je super, kar pove dosti o tem kako v riti je…

 
Mercedes-Benz na CES z novo generacijo sistema MBUX
Nissan Ariya s severnega na južni pol