Novice

Dyson opušča projekt električnega avtomobila

Britansko podjetje ne bo nadaljevalo z razvojem in proizvodnjo njihovega prestižnega električnega terenca, ker so zaključili, da projekt ne bi bil ekonomsko vzdržen.

Kljub temu da so še pred kratkim precej resno najavljali pričetek proizvodnje njihovega prvega električnega avtomobila in že vložili patentno dokumentacijo, pa glede na zadnje informacije ne nameravajo nadaljevati z realizacijo tega projekta. Prestižnega električnega križanca, ki naj bi po mnenju nekaterih lahko predstavljal konkurenco Teslinemu modelu X, naj bi po načrtih, predstavljenih letošnjo pomlad, pričeli proizvajati v letu 2021. V sam projekt naj bi skupno vložili preko dveh milijard funtov (2,32 milijarde evrov).

Le nekaj mesecev zatem presenečajo z objavo, da kljub dejstvu, da so razvili fantastičen avtomobil, ne nameravajo realizirati njegove izdelave, saj naj ne bi bil ekonomsko upravičen. Glede na to, da zaenkrat še niso našli kupca oziroma vlagatelja, ki bi bil pripravljen prevzeti nadaljevanje projekta, so se odločili, da ga zaključijo. Obenem obljubljajo, da se bo za večino od 523 zaposlenih, ki so bili udeleženi pri projektu razvoja električnega avtomobila, našla zaposlitev na področju razvoja in proizvodnje gospodinjskih aparatov.

Še naprej nameravajo nadaljevati z 2,5-milijardnim investicijskim programom za razvoj novih tehnologij. Tako naj bi nadaljevali z raziskavami na področju baterij z elektrolitom v trdnem stanju in ostalih tehnologij (raznih tipal, robotike in umetne inteligence), ki so bile prvotno namenjene uporabi na avtomobilskem področju.

Po besedah Jamesa Dysona, izumitelja in ustanovitelja podjetja, naj bi razvite tehnologije omogočile rast podjetja v novi smeri. V podjetju poudarjajo, da odločitev ni bila sprejeta zaradi neuspeha ali slabega izdelka, temveč izključno iz ekonomskih razlogov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Dyson. Foto in video: Dyson.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Pozdrav prihodnosti v Toyotinem konceptu LQ
Grdi raček Toyota Mirai postaja lepi labod