Novice

Honda e ima dve različici pogonskega motorja

Prva baterijsko-električna Honda se bo postavila v živo na ogled prihodnji teden v Frankfurtu, že zdaj pa so nam Japonci zaupali, da bodo kupci lahko izbirali med dvema različno zmogljivima pogonskima elektromotorjema.

Upoštevajoč običajne razlike v modelih z motorjem z notranjim zgorevanjem, bo razlika v Hondi e razmeroma majhna. Že osnovna motorizacija bo namreč razpolagala s 100 kW (136 KM) moči in 315 Nm navora, močnejša pa s 113 kW oziroma 154 KM moči in enakih 315 Nm navora. S slednjim naj bi električni avtomobil za pospeševanje iz mirovanja do 100 km/h osem sekund. Največje hitrosti nam zaenkrat še niso zaupali, a ocenjujemo, da bo na račun varčnosti elektronsko omejena na okoli 150 km/h.

Baterija zmore 35,5 kilovatnih ur kapacitete, Honda pa jo opisuje kot najbolj kompaktno v razredu. Doseg z eno polnitvijo znaša 220 km, kar je po prepričanju Japoncev optimalen doseg za potrebe vsakodnevnih (mestnih) potepov. Po zaslugi serijsko primaknjenega hitrega polnilnika je moč baterijo napolniti do 80 % stanja napolnjenosti v zmernih 30 minutah. Po zaslugi zadnjega pogona Honda še napoveduje, da bo mali e v vožnji deloval zelo odzivno, okretno, zabavno in celo športno.

Kar so pri proizvajalcu namignili že nekaj mesecev nazaj s predserijskim prototipom, je potrjeno s fotografijami serijskega modela: Honda e se bo kot prva v tem razredu avtomobilov ponašala s kamerami namesto vzvratnih ogledal. Kljuke vrat so, kot pri prototipu in oblikovni študiji dve leti nazaj, futuristično pogreznjene v površino vrat. Tudi v kabini so ostali v veliki meri zvesti prvotnemu konceptu, saj najdemo na armaturni plošči skupno kar pet zaslonov, razporejenih vzdolž celotne širine avta.

Honda e naj bi se v znamkini storitvi osebnega asistenta (Honda Personal Assistant) ponašala tudi z neke vrste umetno inteligenco. Ta naj bi namreč znala razbrati uporabnikovo željo celo iz konteksta in običajnega pogovora. Ko bo uporabnik kaj želel, bo rekel na kratko »OK Honda«, sledilo pa bo vprašanje ali ukaz.

Lastnik bo lahko z avtomobilom povezan tudi, ko ne bo fizično v njem ali ob njem. Z aplikacijo MyHonda+ bo namreč preko pametnega telefona lahko kadarkoli preverjal status praktično vseh elementov in sistemov avta ter na daljavo upravljal s klimatsko napravo ali osrednjo ključavnico.

Honda že sprejema rezervacije za model e v Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji in seveda na Norveškem, ki je zelo naklonjena električnim avtomobilom. Cene v tem trenutku še niso znane, a ugibamo, da nam jih bodo Japonci zaupali najkasneje z odprtjem salona v Frankfurtu.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Honda.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Lamborghini je razkril hibridni Sian
Premiera Porschejevega Taycana na treh celinah