Novice

Lamborghini je razkril hibridni Sian

Lamborghini Sian naj bi bili najmočnejši in najhitrejši model znamke. Premierno ga bodo predstavili na avtomobilskem salonu v Franfurtu.

Sian naj bi predstavljal prihodnost znamke, ki naj bi vključevala tudi uporabo hibridnih tehnologij. Zunanjost po besedah Maurizia Reggiania, vodje tehničnega oddelka pri Lamborghiniju, predstavlja vizionarsko futuristični slog v kombinaciji z učinkovitimi aerodinamičnimi rešitvami, kljub temu pa naj bi še naprej izražala gensko zasnovo znamke.

Pri oblikovanju zunanjosti so povzeli nekaj smernic oblikovalskega mojstra Marcella Gandinija, ki je zaslužen za videz njihovih najbolj poznanih zgodovinskih modelov. Silhueta tako spominja na model Countach, uporabljeni pa so tudi nekateri elementi električnega koncepta Terzo Millenio. Seveda so prilagojeni ustvarjanju ustreznega podtlaka ter zagotavljanju zadostnega pretoka zraka, namenjenega konjenici, ki se skriva pod motornim pokrovom in naj bi bila, po besedah predstavnikov znamke, najmočnejša do zdaj.

Pogonski sklop sestavlja izboljšani 6,5-litrski V12 motor iz modela Aventador, ki prispeva 577 kW (785 KM)  v kombinaciji z hibridnim sistemom. Skupno je tako na voljo 602 kW (819 KM) moči, kar zadostuje za pospešek iz mirovanja do 100 km/h v manj kot 2,8 s in končno hitrost preko 350 km/h. Hibridni sistem, integriran v menjalniku, sestavlja 48 V električni motor z močjo 34 KM in vir električne energije, ki ga tokrat ne predstavljajo klasične litij-ionske baterije, temveč shramba električne energije, ki temelji na kondenzatorjih, njena manj zmogljiva različica pa je že bila uporabljena v modelu Aventador. Za napolnjenost skrbi inovativen sistem regeneracije, ki v tem primeru ni omejen z zmogljivostjo litij-ionskih baterij. Hibridni sistem poveča moč in navor do hitrosti 130 km/h, ko se električni motor samodejno izključi, pospeševanje pa je tako hitrejše za približno 10 odstotkov. Celoten električni del sistema (električni motor in shramba električne energije) tehtata le 34 kg, tako da je razmerje med maso in močjo 1 kg/KM.

Javnosti bo prvič razkrit na avtomobilskem salonu v Frankfurtu. Pri Lamborghiniju so se odločili da izdelajo le 63 primerkov, ki naj bi bili prilagojeni željam strank v duhu njihove vizije Ad Personam, vsi modeli pa so že prodani.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Lamborghini. Foto: Lamborghini.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ian Callum s prvim modelom po JLR
Honda e ima dve različici pogonskega motorja