Novice

Premiera Porschejevega Taycana na treh celinah

Porsche je s sočasno svetovno premiero na treh celinah pompozno razkril svoj prvi popolnoma električni športni avto.

V preteklih tednih je v javnost postopoma curljalo vse več konkretnih informacij v zvezi z dolgo najavljanim prvim električnim modelom znamke Porsche, včeraj pa so zavese padle kar na treh celinah hkrati, saj so se pri znamki odločili za sočasno premiero v nemškem Berlinu, kanadskem Torontu ter kitajskem mestu Fužou. Po besedah Oliverja Bluma, predsednika uprave nemškega proizvajalca, ki je odprl svetovno premiero v Berlinu, naj bi Taycan povezoval tradicijo s prihodnostjo ter nadaljeval zgodbo o uspehu znamke, ki navdušuje ljudi širom sveta že več kot 70 let.

Štirivratna športna limuzina prihaja v času vzpona električnih avtomobilov in predstavlja edinstveno kombinacijo, ki združuje zmogljivost, povezljivost ter celovito funkcionalnost za vsakdanje potrebe. Prva modela iz nove serije se imenujeta Taycan Turbo S in Taycan Turbo ter se uvrščata med najmočnejše serijske modele Porschejeve palete. Zunanji videz nakazuje novo obdobje, v katerega vstopa znamka, kljub temu pa njegova oblika odraža značilne Porschejeve gene. Nizek sprednji del deluje širše in se nadaljuje v športni stranski liniji, ki se spušča proti zadku, izboljšane aerodinamične lastnosti pa prispevajo k manjši rabi energije in posledično večjemu dosegu.

Tudi notranjost z voznikovim okoljem nakazuje pričetek novega obdobja; 10,9-palčni zaslon multimedijskega sistema je z opcijskim zaslonom za sovoznika združen v steklenem pasu, vse upravljalne površine pa so pri Porscheju zasnovali na novo s ciljem zmanjšanja števila klasičnih mehanskih upravljalnih elementov, kot so stikala in gumbi. Prtljagi sta namenjena dva prtljažnika s prostornino 81 in 366 litrov.

Različica Turbo S s funkcijo overboost v kombinaciji s programom Launch Control razvije do 560 kW (761 KM) moči in iz mirovanja doseže 100 km/h  v 2.8 s, medtem ko različica Turbo ponuja do 500 kW (680 KM) moči in iz mirovanja doseže 100 km/h v 3.2 s. Najvišja hitrost obeh štirikolesno gnanih modelov je 260 km/h, doseg, ki ga zagotavlja baterija s kapaciteto 93,4 kWh (Performance Plus), pa po kriterijih WLTP za močnejši model znaša do 412 km, medtem ko naj bi izvedba Turbo z enim polnjenjem zmogla do 450 km. Oba modela imata vgrajena dva električna motorja na prednji in zadnji premi, moč in navor pa se prenašata preko dvostopenjskega menjalnika, vgrajenega na zadnji premi, ki je inovacija Porschejevih inženirjev.

Novi model je prvo serijsko vozilo, ki namesto običajnih 400 V uporablja sistemsko napetost 800 V, kar omogoča hitro polnjenje na polnilnicah z enosmernim tokom (DC) z maksimalno močjo do 270 kW. Na tovrstnih hitrih polnilnicah naj bi tako že v petih minutah dobili zadostno zalogo električne energije za nadaljnjih 100 km vožnje, polnjenje baterije v razponu od 5 do 80 odstotkov pa naj bi v idealnih pogojih trajalo 22,5 minut. V domači garaži je možno baterijo polniti tudi z izmeničnim tokom in močjo do 11 kW.

Do konca leta naj bi kupcem ponudili še nekaj manj zmogljivih različic, konec prihodnjega leta pa različico Cross Turismo.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Honda e ima dve različici pogonskega motorja
Prenovljen videz Smart EQ fortwo in forfour