Novice

Hyundai in Ineos v skupen razvoj vodikove pogonske tehnike

Korejci in Britanci so podpisali dogovor o sodelovanju na področju razvoja, proizvodnje in oskrbe z vodikom ter razvoj sistemov in tehnologij za izrabo vodika.

Podjetji sta sklenili, da bosta skupaj preučili tudi možnost razvoja in industrializacije modela Grenadier z vodikovim pogonskim sklopom. Natančneje naj bi šlo za namestitev pogonskega sistema z vodikovimi gorivnimi celicami, ki ga imajo Korejci že vgrajenega v svojem križancu Nexo.

Četudi se zdi Ineos zagonsko podjetje v avtomobilskih industriji, temu v resnici še zdaleč ni tako. V svoji več deset let dolgi zgodovini se je namreč uveljavil kot podjetje oziroma skupina podjetij, ki so prvenstveno specializirane na področju kemije in kemijskih tehnologij. Med drugim ima Ineos v Evropi dve rafineriji, zato je jasno, da so na tem področju zelo domači. Vse pa kaže, da nameravajo svojo aktivnost še bolj razširiti na področje alternativnih goriv, natančneje vodika. Hyundai je na drugi strani v avtomobilskem svetu podjetje, ki se z vodikom in vodikovimi celicami ukvarja že približno deset let, rezultati dela njihovega razvojega oddelka pa prvič prestopili meje njihovega razvojnega oddelka leta 2013, ko so spravili na tržišče svoj prvi model s pogonom na vodikove gorivne celice.

Vodja področja za goriva pri Hyundaiju Saehoon Kim je povedal, da predstavlja širjenje Ineosovih aktivnosti delovanja na področje razvoja tehnike gorivnih celic kot pogonske alternative za vozila prihodnosti še en zelo pomemben mejnik pri premiku avtomobilske industrije v smeri vzdržnega in čistega transporta. Nadaljeval je, da Hyundai verjame, da bo s tem zagotovljena dodatna in zelo pomembna nizko-ogljična opcija v sektorju prevoza. Pri Hyundaiju se nadejajo tudi, da bodo njihove izkušnje razvoja vodikovih celic ter Ineosove izkušnje s področja kemije zagotovile pomembno sinergijo pri nadaljnem razvoju masovne proizvodnje vodika kot goriva prihodnosti ter gorivnih celic kot pogonskih sistemov za avtomobilsko industrijo prihodnosti.

V isti sapi se tudi pri Ineosu nadejajo prednosti sodelovanja s Hyundaijem, saj pričakujejo, da bodo s tem dobili možnost zgodnejše širitve pogonskih opcij za njihov prvi model Grenadier, katerega prodaja naj bi stekla že prihodnje leto.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Ineos.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Novi Mercedes-Maybach razred S za vožnjo s šoferjem
Več dinamike za novo hibridno Toyoto Camry