Novice

Hyundai Nexo za mobilnost in pomoč v gospodinjstvu

Hyundai je svoje novo vozilo z naslednjo generacijo pogona na gorivne celice poimenoval Nexo ter ga v okviru sejma CES v Las Vegasu uporabil kot okvir za svoje tehnologije mobilnosti prihodnosti.

Hyundai Nexo, naslednik modela ix35 (Tucson) FCEV, je po novem nameščen na posebno arhitekturo, na izbranih trgih pa bo na voljo že v letošnjem letu. Opremljen je z lažjim in kompaktnejšim pogonskim sklopom na vodikove gorivne celice ter močnejšim elektromotorjem, kar prinaša izboljšane zmogljivosti na vseh področjih. Hkrati proizvajalec avtomobilov model Nexo postavlja v osrednjo vlogo v svoji viziji “Hydrogen Life”, ki vključuje vodik kod domači vir izvora energie.

Hyundai Nexo vs Tucson FCEVUčinkovitost sistema naj bi se v primerjavi s predhodnikom povečala za dobrih 5 %, energijska gostota baterije pa za 50 % . V manjšem električnem motorju z močjo 120 kW in 395 Nm navora so uporabili manj premikajočih se delov, zmanjšali pa so tudi maso vodikovih rezervoarjev (-16 kg). Za pospeševanje iz mirovanja do hitrosti 100 km/h Nexo potrebuje 9,5 sekund ter ima po navedbah proizvajalca s tremi rezervoarji vodika (156 l) le nekoliko manj kot 600 km ocenjenega dosega. Polnjenje 700-barskega sistema naj bi trajalo pet minut.

Med asistenčnimi sistemi Hyundai izpostavlja sistem nadzora mrtvih kotov (Blind-spot View Monitor – BVM) z video prikazom okolice za vozilom ter na obeh straneh vozila, sistem za sledenje voznemu pasu (Lane Following Assist – LFA) in asistenco za avtocestno vožnjo (Highway Driving Assist – HDA) za samodejno regulacijo krmiljenja, ki zadržuje Nexa v sredini voznega pasu vse do hitrosti 150 km/h in skrbi za varno samodejno prilagajanje hitrosti na daljših vožnjah, ter daljinsko nadzorovani samodejni sistem parkiranja (Remote Smart Parking Assist – RSPA).

Hyundai namenja drugi generaciji vozila na gorivne celice v gospodinjstva njegovih uporabnikov pomembno vlogo. Tako bodo na razstavnem prostoru med drugim prikazali Nexa, ki zagotavlja gospodinjstvu elektriko, vodo za zalivanje rastlin ter poskrbi za čiščenje zraka.

Nastop na CES v Las Vegasu so pri proizvajalcu zaokrožili s prikazom tehnologij prihodnosti v voznikovem delovnem okolju. Intelligent Personal Cockpit je namenjen demonstraciji napredka v povezljivosti ter združuje najnovejše tehnologije s področja naprednega pametnega glasovnega upravljanja, interneta stvari ter zaznave voznikovega stanja.

Avtomobilizem.com (Vir: Hyundai, Autoblog. Foto: Hyundai.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Bytonov električni križanec
Toyota je predstavila samovozeči koncept e-Palette in novo povezavo ponudnikov storitev