Novice

Hyundai RM20e je prototip 800-»konjskega« električnega dirkalnika

Korejci so izkoristili mednarodni avtomobilski salon v Pekingu za predstavitev petega prototipa dirkalnika. Za razliko od preteklih modelov RM je tokratni usklajen z aktualnim stanjem avtomobilske tehnike in zato električno gnan.

Čeprav oblikovno spominja na Veloster N, nima prototip z njim praktično nič skupnega. Korejci pravijo, da RM20e predstavlja naslednjo generacijo visokozmogljivih modelov Hyundai N.

RM20e so označili kot inženirski laboratorij na kolesih ter je dirkaško ustrojen. Njegova celotna karoserije je izdelana jasno iz lahkih ogljikovih vlaken. Oblikovno zaznamujejo RM20e ogromni spojlerji spredaj in zadaj, ravno tako zajeten difuzor na zadku in razširjeni blatniki, kamor so pospravili 19- in 20-palčna kolesa s kovanimi platišči.

Hyundai nam ni zaupal nobene fotografije notranjosti, a (upoštevajoč pedigre prototipa) sklepamo, da v njej ni pričakovati kakšnih oblikovnih posebnosti, kot smo jih bili v zadnjem času deležni pri drugih civilnih Hyundaijih. So nam pa zaupali, da ima RM20e računalniški zaslon za merilnike ter da je volanski obroč sposojen iz turnega dirkalnika Veloster N TCR. Iz slednjega sta še prednja Sabelt sedeža s šesttočkovnima varnostnima pasovoma.

Za razliko od prototipov RM14, RM15, RM16 in RM19 je RM20e električno gnan, zato tudi dodatek črke e v imenu. Zanimivo je, da so za razvoj električnega pogona poklicali na pomoč strokovnjake iz hrvaškega Rimca. Tvorita ga 60-kilovaturna baterija in 800-voltni pogonski elektromotor z nazivnimi 596 kilovati oziroma 810 konjskimi močmi in kar 960 Nm navora. Priznava pa Hyundai, da je predvsem prva zmogljivostna številka na voljo za največ 20-sekundne sprinte pri polni obremenitvi.

Motor je nameščen, iz razloga najbolj optimalne razporeditve mase avta, sredinsko takoj za sedežema, žene pa zadnji kolesi. Motorni moči primerne so tudi vozne zmogljivosti. Pospešek do stotice traja manj kot tri sekunde, pospešek do 200 km/h izjemnih 9,88 sekund, največja hitrost pa znaša preko 250 km/h. Čeprav v tovrstnem avtu doseg ni zares relevanten, Hyundai poroča, da je njegov 800-voltni električni sistem pripravljen tudi na hitro polnjenje, a ne podajajo podatka o največjem možnem polnilnem toku ali času polnjenja do določenega stanja napolnjenosti baterije.

V uradni izjavi izvršni podpredsednik Hyundai Motor Group Thomas Schemera o RM20e jasno namiguje na elektrificirano prihodnost Hyundaijevih modelov N. Z zmogljivostmi prototipa nakazujejo tudi na potencial razširitve družine N visokozmogljivih Hyundaijev na področje superšportnikov. Sklenil je še, da RM20e dokazuje, da bosta vozna dinamika in užitki zagotovljeni v nezmanjšanem in nekomprimiranem obsegu tudi v primeru elektrifikacije pogona. No, na tem mestu bomo primaknili dvom o popolni iskrenosti te izjave. Nenazadnje so nam sami zaupali, da ima prototip največjo nazivno moč na voljo za največ 20-sekundne šprinte …

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Hyundai.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Koncept Polestar Precept bo osnova modelom različnih segmentov
Dacia s Sanderom in Sanderom Stepway ohranja status dostopnega avtomobila