Novice

Izjemna kariera Walterja de Silve v sliki in besedi

Walter de Silva se je dokazal pri Alfi Romeo, kasneje pa pri oblikovanju vozil za skupino Volkswagen združil eleganten in fascinanten germanski dizajn. Februarja bo dopolnil 65 let in po 40 letih ustvarjanje se je odločil, da je čas za odhod v pokoj.

Po 17 letih in različnih vlogah v skupini Volkswagen se je de Silva odločil, da s koncem meseca odhaja v pokoj. K izhodu se je odpravil v najbolj turbolentnem času, toda kljub temu, da skupino pretresajo škandali, odhaja z nasmehom na obrazu – njegov oddelek deluje s polno paro naprej.

De Silva je prvo priložnost v Volkswagnu dobil leta 1998, kot šef oblikovanja v Seatu, ki je iskal oblikovalsko dušo z vizijo. Nemška vozila so se dolgo časa borila z britanskimi in italijanskimi proizvajalci, saj so slednji imeli karakter in šarm, Nemci pa so s hladnim dizajnom (še posebej pri Polu in Passatu) v tem pogledu vidno zaostajali. Tehnično izvrstnim vozilom, s poudarkom na področju inženirstva, je manjkala duša – to, kar je po mnenju znamke glavni adut za dolgoročno blaginjo.

Ravno zato je BMW želel kupiti znamke Land Rover, Rolls Royce in Mini in zato je skupina Volkswagen kupila Bentley, Lamborghini in Ducati. Kupci vozil ne le, da kupujejo in si želijo premijska vozila, obenem se bodo zvesto vračali nazaj. Zaposlitev de Silve je bil dolgotrajen proces, ki bi vozila skupine oplemenitil s ”fascinacijo”. Opazili so ga, ko je deloval pri Alfi Romeo in v tistem času ustvaril legendarni model 156. Avto, ki ga družba še vedno uvršča med najlepša vozila na planetu, bo ostal večno zapisan kot zapuščina de Silve. Celo Volkswagen je v uradni izjavi ob njegovi upokojitvi navedel modela 156 in 147 kot merilo uspešnosti skupine in njega kot oblikovalca.

Alfa Romeo je bila dlje časa trn v peti dolgoletnemu šefu Ferdinand Piëchu. Vedno si  je želel prevzeti to glamurozno znamko in v lovke skupine ujeti še nekaj, kar fascinira. Logika je preprosta: združevanje nemškega tehničnega znanja z brezčasno ikono, rezultat pa so kupci, ki se nenehno vračajo. Piëchu ni uspelo prevzeti Alfe Romeo, zato je leta 1998 najel de Silvo, ki naj bi Seat spremenil v špansko Alfo. Žal so bili rezultati neprepričljivi. Originalni koncept Leona, Salsa, je bil izredno inovativna kombilimuzina, toda kot prva je nov oblikovalski jezik nosila Altea, družinski enoprostorec. De Silva je ustvaril še zanimiv koncept Tango, ki pa ni nikoli prišel v prodajne salone. Zaradi slabih prodajnih rezultatov se je de Silva leta 2002 preselil za krmilo Audija, kjer se je hitro razvil in dokazal.

Audi A6, Q7 in A5 so bili tisti čas po svojem videzu korak pred tekmeci in so predstavljali odločen korak naprej. Kasneje je svoj stil še dodobra dopolnil in dodelal, Audi pa je pridobil na veljavi.

Kasneje je ustvaril še Volkswagen Golfa VII in Volkswagen Up, z njima pa je dopolnil zanimiv življenjepis, kjer je kombiniral eleganco s splošno uporabnostjo.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Skupina Vokswagen, Alfa Romeo)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Izjemna kariera Walterja de Silve v sliki in besedi"


xxl
8 leta 5 meseci nazaj

Mi alfisti to že dolgo vemo,kar je tukaj zapisano.Prvi Seati so bili poskusi copy-paste Alf,ampak,ne pomaga niti de Silva,če nimaš karizme.Pri VAG je ustvaril A5 in potem stagniral,Po mojem mnenju so ubili njegovo kreativnost.Namesto da bi prinesel seboj,kar so iskali,je postal kot oni.Saj vidimo današnjo paleto VAG modelov.Že videno nekaj desetletij.

 
Peugeot Slovenija in Citroen Slovenija v švicarske roke
G90 je prvi model samostojne znamke Genesis