Novice

Jaguar je na ogled postavil prvi “novi starodobnik” XKSS D-Type

Projekt za sladokusce: Jaguarjev oddelek za starodobnike je v Muzeju avtomobilov Peterson v Los Angelesu pokazal prvega izmed skupno devetih primerkov modela XKSS D-Type, ki jih bodo obnovili in z njimi nadomestili devet vozil, uničenih v požaru obrata Browns Factory leta 1957.

Za nas so seveda tovrstni projekti oddelka Jaguar Classic zgolj paša za oči, največ kar si lahko v tem trenutku predstavljamo je, da bi eno izmed obnovljenih klasik kdaj videli na cesti. Projekti restavracije modela XKSS D-Type iz leta 1957 so namreč ovrednoteni s ceno okrog milijona britanskih funtov. Malenkost v primerjavi s cenami izvirnih klasik, pri katerih so cene nekajkrat višje, zmagovalni dirkalnik XKSS D-Type iz leta 1955 pa so na dražbi v Montereyu pred kratkim prodali za vrtoglavih 21,78 milijonov ameriških dolarjev.

Vseh devet primerkov, ki bodo obnovljeni v skladu s specifikacijami iz leta 1957, je že prodanih, srečnim premožnim lastnikom pa jih bodo dobavili v letu 2017. Jaguar Classic v projektu uporablja kombinacijo takratnih in novodobnih tehnik, na vsakem izmed avtomobilov pa naj bi porabili približno 10.000 delovnih ur.

Gre za drugi projekt zaključka serije starodobnikov, saj so se pred časom lotili šestih primerkov klasike Lightweight E-Type, s katerimi so dopolnili načrtovano serijo 18 primerkov.

Enako kot pri Lightweight E-Type, so tudi novodobni klasiki XKSS D-Type dobili zgodovinske številke šasije iz časov proizvodnje v obratu Brown Lane. Prvi predstavljeni primerek je osnova za izdelavo preostalih avtomobilov v seriji in zaključek 18-mesečnega obdobja raziskav in razvoja, v katerem so med drugim skenirali več originalnih avtomobilov, da bi ustvarili obsežno digitalno knjižnico modela.

Več podrobnosti o projektu lahko najdete na tej povezavi.

Avtomobilizem.com (Vir: Auto Express, Jaguar Land Rover. Foto, video: Jaguar Land Rover.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
McLaren prižgal zeleno luč za trisedežno športno zver
Nissan NV200 tudi pri slovenskih trgovcih