Novice

Jaguar Land Rover na Slovaško z novo tovarno in 2.800 delovnimi mesti

Skupina Jaguar Land Rover je uradno potrdila, da bo v slovaškem mestu Nitra zgradila tovarno, ki bo z obratovanjem pričela leta 2018.

Po številnih namigovanjih še uradna potrditev

Uradna potrditev sledi najavi z začetka leta, ko je skupina razkrila namere o gradnji nove tovarne. Jaguar Land Rover bo s tem postal prvi britanski proizvajalec vozil, ki bo odprl tovarno na Slovaškem. Z začetkom gradnje bodo pričeli naslednje leto, prva vozila pa bodo s proizvodnega traku zapeljala proti koncu leta 2018. Širitev proizvodnje je del novega načrta, kjer bodo investirali v podjetje milijardo funtov in zaposlili okoli 2.800 ljudi.

Jaguar Land Rover Slovaška tovarna_1S pomočjo novega obrata bo Jaguar Land Rover lahko konstantno dosegal višje prodajne številke in po potrebi višal tudi proizvodnjo novih vozil. Na začetku bo kapaciteta tovarne okoli 150.000 vozil na leto, vendar bi se lahko številka sčasoma podvojila. S tem bi Jaguar Land Rover dosegel letno številko 800.000 prodanih vozil, v povsem novi tovarni pa bodo izdelovali zadnje, tehnološko najbolj dovršene modele.

Ralf Speth, izvršni predsednik, je ob uradni potrditvi gradnje dejal: ”Pri Jaguar Land Rover smo navdušeni, da lahko danes sprejmemo Slovaško v našo družino. Nova tovarna bo dopolnila obstoječe tovarne v Veliki Britaniji, Kitajski, Indiji in Braziliji ter označuje nov korak v strategiji postati globalno podjetje. Slovaška ima vzpostavljen premijski avtomobilski sektor, ki predstavlja 43 odstotkov državne industrije. Ima preko 300 dobaviteljev v bližini in odlično logistično infrastrukturo. To je potrdilo našo odločitev, da je ta država idealna lokacija. Srce našega podjetja bo vedno v Veliki Britaniji, kjer je naš oblikovalski, tehnološki in produkcijski center.”

Slovaška z novimi zakoni privablja investitorje

Skupina je pred pomembno odločitvijo razmišljala tudi o drugih lokacijah. Poleg Združenih držav Amerike so razmišljali še o Mehiki ali o drugi evropski državi, Poljski. Na koncu je odločitev o Slovaški pretehtal nov zakon o naložbah, ki ga je sprejela vlada in bo močno olajšal prihod novih investitorjev v državo. Minister za gospodarstvo, Vazil Hudak, je leta 2014 dejal, da je Slovaška, zaradi pomanjkanja veliki industrijskih predelov, ki jih podjetja želijo,  zgrešila veliko priložnosti za investicije.

Ob uradni potrditvi je slovaški premier Robert Fico povedal: ”Veseli smo, da je Jaguar Land Rover izbral Slovaško za svojo novo avtomobilsko tovarno. Ta odločitev kaže, da je lahko s stabilnim in trdnim poslovnim okoljem Slovaška privlačno mesto za investitorje. Poroka slovaške obrti in britanskega inženirstva obljublja veliko.”

Investicije v višini 11 milijard funtov

jaguar-f-pace-1-1600x902Skupina Jaguar Land Rover je v zadnjih petih letih investirala in porabila 11 milijard presežnega zaslužka ter povečala število zaposlenih z 20.000 na okoli 36.000. V te investicije spada tudi 500-milijonski sveženj denarja za novo tovarno motorjev v Middlandsu, kjer so ustvarili 1.400 novih delovnih mest. Kmalu naj bi začeli proizvajati vozila še v graški tovarni Magna Steyr. Jeremy Hicks, generalni direktor Jaguarja v Veliki Britaniji, je izjavil: ”To je pozitivno za Veliko Britanijo. Mi že imamo tri tovarne in smo veliko investirali v povečanje kapacitet. Zdaj gre za vzpostavitev in povečanje kapacitet za globalno rast.”

Jaguar XE, Jaguar F-Pace, Range Rover Evoque in Land Rover Discovery Sport so trenutno izdelani v Veliki Britaniji. Zenkrat še niso razkrili, katere modele bodo izdelovali na Slovaškem, toda med glavnimi kandidati je Land Rover Discovery 5, ki bo zamenjal upokojenega Land Rover Defenderja.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Jaguar Land Rover.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Jaguar Land Rover na Slovaško z novo tovarno in 2.800 delovnimi mesti"


Gosic
8 leta 4 meseci nazaj

Nevem, ampak a se v naši državi noben ne zamisli ob takih novicah? Bi bil potreben referendum ”za državo gre”? Očitno se pri nas res ne da čisto nič zmenit. Še nekaj dejstev o Slovaški v kateri so proizvajalci kot so VW,Kia, PSA, sedaj še Jaguar Land Rover:
https://visitslovakia.wordpress.com/2008/01/28/slovakia-largest-car-producer-in-the-world/

 
Volkswagen na CES z novim električnim konceptom
Urus po sledeh Bentayge, brez avtonomne tehnologije in z visoko nakupno ceno