Novice

Jaguar XE je pripravljen na izziv

Jaguar je, vse od preimenovanja podjetja v letu 1945, poznan po dveh stvareh: velikih limuzinah in športnih vozilih. Elegantni limuzini kot sta bili Mark 2 in športni E-Type govorita v prid bogati zgodovini znamke, a Jaguar že dlje časa muči pomanjkanje kompaktnih limuzin. Vmes so na tržišče poslali X-Type, ki se je izkazal kot dražja različica Ford Mondea. Leta 2009 so ga umaknili iz prodaje in so bili vse do danes na tem področju popolnoma nekonkurenčni. Njihov najmanjši model je bil namreč XF, ki pa je predstavljal konkurenco predvsem BMW-jevi seriji 5. S tem je Jaguar XE postal najpomembnejše vozilo angleškega proizvajalca po legendarnem športniku E-Type, saj so v novo tovarno v Wolverhamptonu vložili preko 2 milijardi dolarjev, zato bo nosil glavno breme pri preživetju znamke.

Novi Jaguar XE je narejen vzporedno z ”aluminijastim” Range Roverjem in Range Roverjem Sport predvsem zato, ker bo tudi Jaguarjeva limuzina izdelana iz lahkih materialov. XE je osnovan na novi arhitekturi, katero si bo delil s prvim Jaguarjevim športnim terencem in povsem novim modelom Range Rover, ki se bo po velikosti uvrščal med modela Sport in Evoque. Jaguar želi zabrisati vse spomine na X-Type, zato se novi XE ponaša s pogonom na zadnji par koles.

Uporaba lahkih materialov ima številne prednosti pred jeklom, predvsem pa ima blagodejen vpliv na povprečno porabo ter vozne lastnosti. Seveda novi XE ni v celoti narejen iz aluminija, zaradi razmerja teže  50:50 sta iz jekla izdelana stranski pod in pokrov prtljažnega prostora, medtem ko je iz aluminija izdelana večina delov, med njimi tudi vrata, streha in blatniki.

XE kot prvi uporablja povsem nove motorje, ki so jih razvili v skupini Jaguar-Land Rover. Vsi motorji bodo prisilno polnjeni 2,0-litrski štirivaljniki, trenutno pa je osnovni  2,0-litrski prisilno polnjeni dizelski agregat s 163 konjskimi močmi in 380 Nm navora. Sodeloval bo s ročnim šeststopenjskim menjalnikom, sistemom start&stop in številnimi rešitvami za manjšo povprečno porabo – porabil naj bi namreč le 3,8 litra na 100 km in proizvedel 99 gramov CO2. Da Angleži mislijo resno, so prikazali s preprosto primerjavo z BMW-jevo serijo 3, ki tehta 21 kilogramov več, in Audijem A4, ki ima kar 76 kilogramov več. Z namestitvijo novih Euro 6 motorjev naj bi se končna teža tekmecev še povečala, so prepričani pri Jaguarju.

Za vse športne navdušence bodo ponudili še športno nastrojeni Jaguar XE S, ki ga bo poganjal 3,0-litrski šestavljnik, prevzet iz modela F-Type. Postregel bo s 350 konjskimi močmi in 450 Nm navora, za pospeševanje od 0-100 km/h pa bo rabil le 4,9 sekunde. XE S bo poganjal osemstopenjski samodejni menjalnik z obvolanskimi ročicami za prestavljanje, za boljše vozne lastnosti bodo vgrajeni posebni prilagodljivi Bilstein blažilniki, za vpadljiv videz pa spremenjeni odbijači. Za konec prihaja še močnejši 5,0-litrski osemvaljnik, ki se bo po moči kosal z BMW M3.

Jaguar se je več kot desetletje spopadal s slabim in počasnim multimedijskim sistemom, tokrat pa so razvili povsem nov sistem InControl, ki se ponaša s hitrim delovanjem in modernim videzom. Enota bo vgrajena tudi v novi Land Rover Discovery Sport. ”V skladu z zahtevami kupcem smo vgradili 20,3-centimetrski zaslon na dotik, ki deluje z isto tehnologijo kot iPhone. Sedaj ponujamo hiter in odziven sistem,” je dejal Nick Miller. Poleg tega je v XE vgrajen tudi barvni projecirni zaslon, sistem zaviranja v sili, sistem za prepoznavo prometnih znakov, sistem za nadzor voznega pasu, radarski tempomat, sistem za vozila v mrtvem kotu, samodejno parkiranje in zvočni sistem Meridian z 10 zvočniki in 380 W moči.

Za dovršen zunanji videz sta poskrbela tanjša sprednja žarometa, stranska zračnika sta vzeta iz modela F-Type, zadnji žarometi pa lepo zaključijo celoten vtis. Jaguar XE bo uradno predstavljen oktobra na pariškem avto salonu, na ceste pa bo zapeljal poleti leta 2015. Začetna cena za evropski trg se bo gibala okoli 36.500 evrov, kar je za sedem tisočakov več kot osnovna serija 3 in za osem tisoč evrov več kot osnovni Audi A4*.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog, Carmagazine. Foto: Jaguar)

* Cene veljajo za nemški trg

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Tehnologije Peugeot: uvedba učinkovitih motorjev Euro 6 in demonstracijsko vozilo 208 HYbrid Air 2
General Motors predstavil cenovno dostopnega malčka