Novice

Kako se Tesla X samodejno odziva na cestne ovire

Pri Tesli so v kratkem video posnetku pokazali, kako se model X v avtonomnem načinu vozi po javnih cestah, kjer je polno različnih ovir.

Enako kot v prvem posnetku, ki so ga pri ameriškem proizvajalcu električnih vozil objavili prejšnji mesec, zaradi zakonskih zahtev za volanom sedi voznik, vendar je med vožnjo zgolj statist. ”Ničesar ne počne. Avtomobil vozi povsem sam,” so hitro pojasnili pri Tesli. Voznik se tokrat niti ne trudi in se med celotnim posnetkom ne dotakne volanskega obroča.

Pri Tesli so, verjetno tudi zaradi nedavnih slabih izkušenj s sistemom Autopilot, želeli pokazati, kako se sistem znajde v zapletenih okoliščinah. Na ozkih cestah je samovozeči model X srečal pešce, opravil z zapletenimi križišči in se izogibal parkiranim vozilom ob strani ceste. Na koncu posnetka voznik hitro izstopi iz vozila, njegov X pa sam najde parkirno mesto in nanj tudi uspešno parkira.

Pri Tesli so pred kratkim posodobili delovanje Autopilota, ki zdaj dosega peto stopnjo avtomatizacije. Gre za najvišji nivo, ki so ga do sedaj definirali pri inšititu SAE, ter predstavlja ogromen preskok, saj je prejšnji sistem Autopilot dosegal le drugi nivo avtomatizacije. Kot pravijo pri ameriškem gigantu, se vgrajeni računalnik ponaša s 40-krat večjo računalniško zmogljivostjo kot prejšnja enota. Zelo zanimiv je tudi ogled delovanja kamer in senzorjev, kjer lahko istočasno spremljamo delovanje sistema in realno stanje na cesti.

Za zdaj je Autopilot 2 še v fazi testiranj, vendar bodo vsa nova vozila že opremljena z najnovejšo strojno opremo. A lastniki še ne bodo uporabljali novega sistema, programsko nadgradnjo sistema bodo v vozila prenesli brezžično, ko bodo opravili dovolj testnih kilometrov.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Trend. Foto in video: Tesla.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Kako se Tesla X samodejno odziva na cestne ovire"


mrtwelvetrees
7 leta 5 meseci nazaj

In potem sem poslušal oddajo Avtomobilnost na RTV SLO, kako Audi razvija samodejno vožnjo…. sam za glavo se primeš, kako zaostajajo za Teslo….

emozul
7 leta 5 meseci nazaj

HUDO, brez besed:

Locher
7 leta 5 meseci nazaj

Prvič deluje impresivno, drugič malo manj. Avto bi se pešcem lahko malo odmaknil od roba. Pes bi kmalu ratal pašteta, ker ga ni prepoznal kot objekt, kaj šele objekt na poti.

 
Italijani po novi Fiat v spletno trgovino Amazon
Drive Tribe je družabno omrežje za ljubitelje motorizirane vožnje