Novice

Nissan Leaf za stabilizacijo električnega omrežja

Nissan je za Leaf od regulatorjev trga z električno energijo v Nemčiji pridobil dovoljenje, ki omogoča priklop vozil v električno omrežje z namenom izravnave konic porabe.

Tehnologija V2G (vehicle to grid – vozilo v omrežju) omogoča vključitev električnih vozil z možnostjo priklopa v omrežje (električna vozila, priključni hibridi) z namenom izravnave napetostnih nihanj med konicami porabe. Vozila z vgrajenim sistemom V2G imajo možnost komunikacije s pametnim elektroenergetskim omrežjem in, po potrebi (v času povečane potrošnje), v omrežje oddajajo energijo, oziroma jo (v času nižje potrošnje in presežkov energije) iz omrežja prejemajo. Sistem temelji na dejstvu, da je preko 90 odstotkov električnih vozil večino časa parkiranih in priključenih v omrežje, tako da njihove baterije predstavljajo zadosten vir energije za stabilizacijo omrežja.

Nissan načrtuje, da bo storitev na voljo v Nemčiji že prihodnje leto, za začetek pa jo nameravajo ponuditi večjim podjetjem, ki imajo v svojem voznem parku vsaj 60 električnih vozil. Lastniki električnih avtomobilov bi tako večinoma času dražje tarife v omrežje prodajali električno energijo, predviden letni zaslužek lastnikov Nissana Leaf pa bi bil okoli 950 evrov. Celoten zaslužek tekom življenjske dobe baterije bi se lahko približal devet tisoč evrom.

Po podatkih mednarodne agencije za energijo je bilo v lanskem letu v uporabi več kot tri milijone električnih vozil, po njihovih predvidevanjih pa naj bi do leta 2040 to število naraslo na 280 milijonov. Nissan je trenutno med prvimi avtomobilskimi proizvajalci, ki omogoča tovrstno tehnologijo, vendar tudi tehnologija v avtomobilih drugih proizvajalcev (Volkswagen – CCS, Tesla – supercharger) omogoča podobne funkcionalnosti.

Po besedah direktorja družbe Nissan Center Europe Guillauma Pelletreaua pri Nissanu trdno verjamejo v prihodnost brez emisij in so mnenja, da bi lahko Leafove baterije prispevale pomemben delež k preoblikovanju energetskega sistema v Nemčiji.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog, Reuters, Popular Science. Foto:Nissan.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nadomestni deli. Katerega?
Audi R8 bo v 2019 vstopil prenovljen