Novice

Kia je razkrila novi Ceed

Kia je danes razkrila novi Ceed, ki bo stopil pod žaromete na mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi.

Kia je v tretji generaciji poenostavila zapis modela v Ceed, za začetek pa lahko zapišemo, da se bo proizvodnja kombilimuzinske različice v slovaški Žilini pričela maja, prodaja pa naj bi stekla konec poletja.

Nedvomno gre za Kiino prodajno uspešnico kompaktnega segmenta, saj so od decembra 2006 do zdaj v Žilini izdelali v dveh generacijskih nadaljevanjih že več kot 1,28 milijona enot, za tretjo iteracijo pa mu pri znamki napovedujejo še bolj prodoren nastop.


Novi Ceed je zasnovan na platformi K2, širok je 1.800 mm, visok pa 1.447 mm; medosna razdalja je nespremenjena (2.650mm), medtem ko ima nekoliko večji prtljažnik (395 litrov, prej 380 litrov). Za udobje potnikov je pomembno, da je zadaj več prostora v predelu ramen, več prostora za glave na prednjih sedežih, potniki pa naj bi imeli nekoliko nižji položaj sedenja.


Michael Cole, izvršni direktor Kia Motors Europe, tako med drugim pravi: “Z gradnjo na trdnih temeljih novi Ceed ponuja resnično sodoben in prepoznaven dizajn, ter napredne tehnologije, ki povečujejo udobje in varnost. Njegovi novi motorji in vzmetenje omogočajo bolj zabavno in odzivno vožnjo, obenem pa bodo še naprej nudili enako kakovost, kot jo kupci pričakujejo od Kie. To bo eno od najbolj inovativnih vozil v svojem razredu.”

V nadaljevanju je Cole še bolj konkreten glede pričakovanj: “V letu 2006 je imela Kia 1,5-odstotni tržni delež na evropskem trgu. Leta 2017 pa smo že dosegli 3,0-odstotnega*. Od prihoda Ceeda se je Kiina letna prodaja več kot podvojila – z 225.000 leta 2006 na več kot 472.000 leta 2017. Srednjeročno nameravamo prodati 500.000 vozil letno. Ceedova modelna družina bo tako še naprej zagotavljala vzdržno rast znamke Kia v prihodnjih letih in bo ostala ena naših največjih uspešnic.”

Model, ki prihaja iz razvojno oblikovalskega centra v Frankfurtu, kjer je nastajal pod taktirko Gregoryja Guillauma, vodje evropskega oblikovanja, ter Petra Schreyerja, vodje korporativnega oblikovanja, bo prvič predstavljen širši javnosti marca na ženevskem avtomobilskem salonu, kjer bo ob njem prvič prikazana še ena, za zdaj neznana karoserijska različica. Ceed je prevzel določene oblikovne poteze emotivnega Stingerja ter deluje še nekoliko bolj dodelano in samozavestno.

Novi Ceed je nižji (-23 mm), širši (+20 mm) ter ima daljši zadnji previs od predhodnika (+20 mm), prednjo masko zaznamuje širši tigrov nos, odprtina za zajem zraka pa je nameščena nižje. Serijsko je opremljen z dnevnimi lučmi v tehniki LED v obliki kock ledu, kot sta jih do sedaj imeli izvedenki GT in GT-Line. V primerjavi s prejšnjo generacijo ima širši stebriček C, ki poudarja videz nazaj zamaknjene kabine. Zadnje dnevne luči v tehniki LED poskrbijo za boljšo prepoznavnost in vidnost na cesti. V kombilimuzinski različici bo na voljo v 12 karoserijskih barvah, ob tem pa bo za atraktivno zunanjost skrbel širok nabor platišč v dimenzijah od 15 do 17 palcev.

V potniški kabini so se inženirji ukvarjali tako z ergonomijo kot tudi z naborom kvalitetnih materialov, ki naj bi bili sodobni in mehki na otip. Ceed ima po novem bolj vodoravno postavljeno armaturno ploščo, ki je razdeljena na dva dela; na zgornjem je nameščen zaslon na dotik, na spodnjem pa so stikala za nastavitev avdio sistema, ogrevanja in prezračevanja. Prednja potnika naj bi imela več prostora v predelu nog, poleg tega naj bi po trditvah znamke model po novem nudil boljšo preglednost spredaj.

Vozne lastnosti novega modela so po zagotovilih znamke v primerjavi s predhodnikom izboljšane. Vstopno pogonsko različico predstavlja sodobnejša različica bencinskega 1,0-litrskega T-GDi  motorja s turbopolnilnikom (89 kW/120 KM), bencinsko ponudbo pa dopolnjujeta motor 1.4 T-GDi (104 kW/140 KM, nadomešča 1.6 GDI motor) ter bencinski motor z večtočkovnim vzbrizgom 1.4 MPI (75 kW/100 KM). Med dizelskimi agregati je tu novi 1,6-litrski motor CRDi s selektivno katalitično redukcijo v dveh različicah moči (85 kW/115 KM in 100 kW/136 KM). Pogonske sklope zaokroža ročni 6-stopenjski menjalnik, nova motorja 1.4 T-GDi in 1.6 CRDi pa bosta na voljo tudi v kombinaciji s 7-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko.

Tehnološko je novi Ceed seveda naprednejši od predhodnika, prvič na primer v njem omogočajo izbiro ogrevanja vetrobranskega stekla, na voljo pa bo tudi brezžično polnjenje mobilnih naprav, gretje vseh sedežev ter hlajenje prednjih. Za doplačilo bo na voljo tudi paket Eco z aktivno zračno loputo, pokrovom podvozja, nižjim vzmetenjem ter pnevmatikami z nižjim kotalnim uporom.

Med serijskimi varnostni pripomočki so samodejno zasenčenje žarometov (HBA), sistem za opozarjanje na nezbranost voznika (DAW), sistem za ohranjanje vozila na voznem pasu (LKA) in opozarjanje na nevarnost naleta (FWC) s pomočjo pri preprečevanju naleta (FCAA), med doplačilnimi pa radarski tempomat s sistemom Stop & Go, opozarjanje na vozila v mrtvem kotu (BSCW), sistem za opozarjanje pri prečnem prometu za vozilom (RCTCW), sistem za pomoč pri parkiranju (SPA) ter zaznava pešcev s haptičnim opozarjanjem na volanu v primeru zaznavanja nevarnosti naleta. Ceed bo kot prvi Kiin model v Evropi ponujal sistem za ohranjanje vozila na voznem pasu (LFA – Lane Following Assist), ki ga uvrščajo med tehnologije 2. stopnje avtonomne vožnje.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Kia.)

*Vir: Združenje evropskih avtomobilskih proizvajalcev ACEA, podatke se nanaša na države EU + EFTA.

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Kia je razkrila novi Ceed"


Blinder
6 leta 2 meseci nazaj

Nic niso omenili zmanjsanje teze

nejc1
6 leta 2 meseci nazaj

Ni slabo, ampak pri osnovnem nažgejo čisto preveč opreme, enako kot pri i30 in potemtakem osnovni model ne more biti ravno poceni…

meganer
6 leta 2 meseci nazaj

Zaradi crash testov in podobnih zadev. Zato pa recimo Dacia nima 5 zvezdic. Pa tudi pri ceni bojo lupili, tako kot avto dvignejo za 5 cm, ceno pa za 5 jurjev.

xxl
6 leta 2 meseci nazaj

Obetavno, ni kaj. Platišča od 15-17 ?! 18 pa ne bo?

meganer
6 leta 2 meseci nazaj

Hvala bogu, vsaj eni ostajajo na ljudskih gumah. Itak za naše ceste bi morale biti 13″

Ivan36
6 leta 2 meseci nazaj

Za naše kolovoze je 15 col platišče best by in balonarce 195 / 65 R 15 odlična guma! Večina jih bo 1.0 TGDI in 1.4 MPI! Pa par 100, 1.6 CRDi

mrtwelvetrees
6 leta 2 meseci nazaj

Najbrž bo na Ceed Pro.

 
Novi Citroën Berlingo pod vplivom znamkinih križancev
Honda bo v Ženevo pripeljala našminkan Jazz X-Road