Predstavitve

Daleč od racionalnega

Kia Stinger: slovenska predstavitev

Če Kia pri večini svojih modelov sicer izpostavlja oblikovanje, a hkrati poudarja racionalen pristop, je Stinger praktično v vseh pogledih nekaj povsem drugega.

Sanje, ki so postale resničnost

Stinger je tipičen avto, ki odmeva v javnosti ter povečuje prisotnost in vrednost znamke. Podobnega serijskega vozila pri znamki Kia namreč še niso nikoli izdelali. Iz sanj posameznika je ideja prerasla v izdelek, ki jim ga – ob odsotnosti emblema in značilne tigrove maske – najverjetneje ne bi nikoli pripisali. Nekaj, kar si človek kupi, ko si želi izpolniti svoje sanje.


Stinger v številkah – dolžina: 4.830 mm, širina: 1.870 mm, višina: 1.400 mm, medosna razdalja: 2.905 mm, prostornina prtljažnika: 406-1.114 l.


Verjetno je tudi zato okrog Stingerja kar precej pompa. Nam je prav, saj je avtomobil razreda gran turismo, ki ga je na cesti praktično nemogoče spregledati, prava poslastica za oči. Morda ne vedno za ušesa, saj sem danes na hitro lahko zapeljala samo dizelsko izvedenko, ampak verjemite, da se v uredništvu že veselimo 3,3-litrskega bencinskega šestvaljnika …

Uživaške, dolge vožnje …

Kia Stinger (3)Ko je govora o Stingerju, pri znamki pravijo, da ni najbolj pomembno, kdo je prvi na cilju, temveč kako uživaško je potovanje. Glede na to, da smo oblikovanju namenili precej besed že ob predstavitvah koncepta in prvem srečanju z modelom, rajši na hitro ponovim osnovne tehnične značilnosti. Petvratni Stinger ima v ponudbi agregatov 2,2-litrsko dizelsko izvedenko (147 kW/200 KM), ki bo na voljo samo v Evropi in na domačem trgu, bencinski 2,0-litrski štirivaljnik (188 kW/255 KM) ter najzmogljivejši 3,3-litrski bencinski šestvaljnik (272 kW/370 KM), ki je na voljo ekskluzivno z najvišjim paketom opreme GT.

Vsi trije agregati so usklajeni z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom, ki omogoča izbiro med petimi prednastavljenimi načini prestavljanja in pospeševanja preko izbirnika Drive Mode Select. Pogonski sklopi so na voljo v različnih kombinacijah z zadnjim (2.0 T-GDI, 2.2 TCI) ali štirikolesnim pogonom ( 2.2 TCI, 3.3 T-GDI), kjer se lahko moč razporeja na zadnjo os z opcijsko mehansko zaporo diferenciala (450 evrov), paket pa vključuje še dinamičen nadzor vektorskega navora (DVTC). Ponovno velja omeniti še elektronsko nastavljiv sistem vzmetenja, ki je prav tako del sistema Drive Mode Select, ter serijsko vključen v različici GT oziroma na voljo za doplačilo v bencinski različici GT-Line (1.150 evrov; v dizelski kasneje v 2018).

Kia Stinger Drive Mode Select

Izpolnjuje želje

Skoraj bi težko našli dodatek v potniškem prostoru, ki ga Stinger ne premore ali ga ne bi bilo mogoče naročiti. S tem na kratko sporočam, da je opremljen s sodobnimi tehnološkimi pripomočki, varnostno-asistenčnimi sistemi, povezan in ima možnost vgradnje avdio sistema Harman-Kardon. Kar nekaj od omenjene opreme je na voljo že serijsko, ob izbiri za doplačilo pa velja omeniti, da dodatki niso poceni.

Konča se seveda vedno pri ceni. Vstopni bencinski model stane (ob upoštevanju akcijskega popusta) 45.490 evrov, 500 evrov dražji je dizelski Stinger z izhodiščno opremo. Ostale cene, opis paketov in seznam dodatkov, pa si lahko pogledate v ceniku na tej povezavi.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

49 komentarjev za "Daleč od racionalnega"


jack86
1 leto 10 meseci nazaj

Za nakup te kie moraš imeti res dost velikega, da te res boli k.. kaj si pravjo drugi o tvoji “zunanjosti”.

Locher
1 leto 10 meseci nazaj

Kot pravi naslov: daleč od racionalnega. Jaz imam raje opravka z racionalnimi ljudmi ;).

1 leto 10 meseci nazaj

Sicer pa: v tem cenovnem razredu se vrti nekaj imen, ki ponujajo ime (karizmo), performanse & vozne užitke, spodobno kvaliteto, dizajn in karakter. Novinec, ki bi se rad vštulil v to izbrano družbo, mora tisto, kar mu manjka (ime, karakter) kompenzirati bodisi s superiornimi performansami + dizajnom + kvaliteto, vse skupaj pa začiniti s krepko nižjo ceno – pa še takrat je v slabšem položaju od dražjih in včasih precenjenih »članov VIP kluba«. Tako da je pripomba, češ kdo bo dajal 60 ali 70 K za nekega povzpetniškega korejca, ki je sicer (skoraj) ravno tako dober (ali pa zaredi mene melenkost boljši) od kakšnega nemca ali italijana – čeprav za nekaj jurjev cenejši – povsem na mestu. Ljudje, ki kupujejo takšne igračke, jih ponavadi tudi zavržejo in menjajo tako kot igračke …

Kar se stingerja tiče: vozil ga še nisem (in ga skoraj zagotovo tudi nikoli ne bom), kolikor vem, ima nekaj prednosti v opremljenosti in nižji ceni, kar pa se dizajna tiče: linije ima kar čedne (čeprav spet nič tako posebnega), kvari pa ga za moj okus maska … in seveda napis KIA :)) (ne predstavljam si, da bi lahko pred sabo gledal volan s tako bednim logom na sredi) …

1 leto 10 meseci nazaj

Če bo KIA naredil (nekoč) še tako lep avto, ga bo kvaril tisti napis. In s tem mislim na njegov dizajn, ne na pedigre. Skrajni čas bi bil že, da ga preoblikujejo.

evilfury
1 leto 10 meseci nazaj

V koreji ma pa drug znak ta stinger

1 leto 10 meseci nazaj

“Korejski” napis vidiš na prvi fotki levo zgoraj.

Kritik
1 leto 10 meseci nazaj

Enkrat sem že napisal, da mi je izredno zanimivo, da se pod korejskimi vozili najde največ komentarjev. Kakorkoli, treba bo priznat, da Korejci delajo prav spodobna vozila, ki praktično v ničemer ne zaostajajo za evropskimi koncerni. Okoli designa se je brez veze pregovarjat, ker je to stvar posameznika. Nekaterim so škatlasti Holzwagni lepi za umret, meni osebno so všeč malo bolj razgibane linije… skratka designa nima smisla ocenjevat. Glede na to, da pa se ga da dobit že od 45.000 EUR dalje mislim da ni slabo cenovno postavljen. Večina vidi zadržke le zaradi napisa KIA, ki je še pred 15 leti veljala za poceni in slabo sestavljeno vozilo. Takrat je to držalo, vendar pomislite, kakšne mobitele ste imeli sami pred 15 leti. Koncern Hyundai-Kia z vsakim modelom, ki ga data na trg delata enormne preskoke. Kakorkoli že, mislim da to ni slabo vozilo, ni pa za moj žep.

Locher
1 leto 10 meseci nazaj

Tvoj prispevek samo potrjuje dejstvo, da kdor ima denar za nakup in lastništvo takega avta, ga zelo verjetno ne bo kupil. Pa je lahko enako dober kot tekmeci z bolj zvenečimi imeni. Je pa veliko število wannabejev, ki bi, pa nimajo več kot za testno vožnjo. Če pa wannabeji pridejo do denarja, pa jih tak avto ne bo več zanimal. 🙂

Gosic
1 leto 10 meseci nazaj

Locherjev portfolio:
V prostem času, kar je glede na število komentarjev večino časa: finančni analitik, kritik, ekonomist in vedeževalec za znamko Kia.

1 leto 10 meseci nazaj

blagor tebi, ki imaš samo eno delo … zagovarjat Kio ne glede na logiko in dejstva … pa še šole ne potrebuješ za to juhuhu

Gosic
1 leto 10 meseci nazaj

V tej temi niti enkrat nisem zagovarjal Kie, pravzaprav je niti ne morem, ker sem Stingerja videl le za hip, kaj šele da bi ga peljal. Obenem se kljub pravokacijam in zmerjanjem z bedakom nisem spustil na tak nivo, na katerega se lastniki pametnih komentarjev vsakič spustijo/te. To koliko imam narejene šole pa zagotovo veš, saj sva skupaj pasla krave.

Locher
1 leto 10 meseci nazaj

Si pa očitno vidno osebno prizadet glede na to, da si se spustil na osebni nivo, za kar ni bilo nobene potrebe. Človek, pogovarjamo se o avtu, ne o božanstvu

chad
1 leto 10 meseci nazaj

Če bi na haubi pisal audi a7, bi bili komentarji sluzasti. Tole je vsekakor taprava igrača in jo bo kupil samo tisti, ki ima res keš in jajca. Pa še pleharc in ostalih materialnih oportunistk se bo rešil, katerih je v Sloveniji večina. …Če ga ne bojo pred nakupom odgnala prodajalčeva sistematična vprašanja o njegovem trenutnem materialnem stanju in ocenjevanju, a mu lahko zaupa kio stinger za na testno ali rajši ne.

1 leto 10 meseci nazaj

če se hočeš rešit pleharc imaš tudi v Sloveniji ogromno opcij … Alfa , Lexus, Jaguar … ampak gotovo bo Kii uspelo tukaj, kjer njim ( še globalno, kaj šele v SLO ) ni uspelo …

še bolj pa dvomim, da bo kii uspelo spremeniti pravila evolucije… samice vsake vrste zanimajo izključno uspešni predstavniki vrste … tako da možnost za prenos genetskega materiala v tej družbi daje bolj znamka, ki jo samice dojemajo kot premium

Locher
1 leto 10 meseci nazaj

@bembi: očitno so tu sami mlečnozobci, da tega ne vedo.

Locher
1 leto 10 meseci nazaj

Si se zanimal za testno vožnjo in je prodajalec ocenil, da nimaš dovolj za takšen dragulj?

chad
1 leto 10 meseci nazaj

Locher točno tako, v bistvu so me prosiili, če lahko nemudoma zapustim salon, ker jim odganjam stranke.

 
Zaokrožena ponudba
Zamudnik