Novice

Kitajski avtomobilski proizvajalci vse težje izpolnjujejo finančne obveznosti

Analitiki podjetja Bloomberg so ob presojanju finančne stabilnosti kitajskih proizvajalcev vozil tokrat vzeli pod drobnogled časovne okvire, potrebne za poravnavo vseh finančnih obveznosti.

Svetovna avtomobilska industrija se v zadnjih letih, ob prehodu s klasičnih pogonskih sklopov z motorji na notranje zgorevanje na elektriko in druge alternativne možnosti, sooča s številnimi izzivi. Eden od indikatorjev, ki kaže na stabilnost oziroma uspešnost avtomobilskih znamk, je tudi sposobnost poravnavanja finančnih obveznosti iz poslovanja.

Nio ES6Kitajski proizvajalci potrebujejo vse več časa za poplačilo

Pri Bloombergu so predstavili rezultate analize poslovanja avtomobilskih podjetij z vidika plačevanja dolgov dobaviteljem, iz njih pa je med drugim razvidno, da kitajski avtomobilski proizvajalci potrebujejo vse več časa za poplačilo svojih obveznosti. Nio je lani za to v povprečju potreboval kar 300 dni, kar je občutno dlje kot 197 dni iz leta 2021. V družbi Xpeng pa so lani za poplačilo dolgov dobaviteljem potrebovali 221 dni. Za primerjavo – Tesla je lani svoje finančne obveznosti do dobaviteljev poravnala v 101 dnevu, roki poravnav finančnih obveznosti ameriškega podjetja pa so tekom preteklih treh let ostali praktično nespremenjeni.

Razlog za to bi lahko bila tudi (pre)velika količina proizvedenih vozil na Kitajskem, ki presega kapacitete distribucije in prodaje oziroma povpraševanja. Posledično precej vozil stoji v evropskih pristaniščih in čaka na kupce. Poleg tega se kitajske znamke soočajo z izjemnimi pritiski konkurence, saj se za svoj kos pogače na trgu poteguje približno dvesto proizvajalcev električnih vozil. Glede na nižjo stopnjo rasti na trgu električnih vozil analitiki predvidevajo, da bo do konca desetletja preživela le peščica največjih – tistih, ki se na račun svojega kapitala lažje soočajo s finančnimi pritiski.

Avtomobilizem.com (Vir: Inside EVs. Foto: Nio.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Sporočilo evropskih kupcev: na vrhu prodajnih lestvic že tretjič letos Dacia
BMW se je s konceptom Skytop približal ljubiteljem klasike